10:07, 15 липня 2021

На Львівщині перепоховали останки 78 жертв більшовицького терору

Тіла цивільних людей, звинувачених у зв’язках з підпіллям, та воїнів УПА віднайшли у 2018 році працівники меморіально-пошукового центру “Доля”.

218088583_1030145104057356_4412566425121235516_n.jpg
dilo.net.ua

Вчора, 14 липня, у Дрогобичі перепоховали ексгумовані у 2019 році останки жертв НКВС. Цих людей  вбили впродовж 40-50 років XX століття.

Про це повідомляє Діло.

Останки 78 вбитих більшовиками українців віднайшли представники меморіально-пошукового центру “Доля” ще у 2018 році.

“З результатів проведених експертиз ми дізналися, що у 22 ямах були закопані тіла цивільних людей, звинувачених у зв’язках з підпіллям, затриманим через незгоду з діями влади. Ще у двох ямах лежали скинуті останки тіл закатованих воїнів Української повстанської армії. Мабуть, це хлопці, які були пораненими, ув’язненими й вбитими за стінами катівні НКВД”, – розповів голова комісії Львівської обласної ради з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета.

Після панахиди військові перенесли 78 домовин з монастиря Церкви Верховноапостольних Петра і Павла до меморіалу “Тюрма на Стрийській”.

“З часів червоного терору пройшло 80 років. Вже 30 років Україна – незалежна суверенна держава. Але досі ми знаходимо приховані сліди катів і останки жертв злочинних вбивств земляків. Це свідчення страшних подій, які голосом поколінь закликають не допустити подібного на нашій землі” – наголосив перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник.

Після віча його учасники урочистою ходою пройшли до Поля Скорботи, на якому з молитвами завершився чин похорону.

“Такі події показують страшне обличчя радянської тоталітарної системи, ми маємо засудити ці злочини. Трагічні події минулого ніколи не мають повторитися в нашому майбутньому”, – зазначив Шеремета.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Національна комісія із реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала останнього розстріляного в СРСР бійця УПА Івана Гончарука.

Схожі матеріали

olga-ilkiv.jpg

“Я є націоналістка і націоналісткою помру”, – зв’язкова Романа Шухевича Ольга Ільків

600.jpg

Шість міфів про Шухевича, які не дають вам спокою

hitar2.jpg

(Не)вирване коріння. Репортаж із "партизанської столиці" — Хітара

Ілюстрація Олени Сметани

Є лише одна заковика. Віталій Ляска

bez_b 800x500_2 (1).jpg

Історичні відносини між Україною та Польщею | Леонід Зашкільняк

Об’єднані батальйони «Нахтігаль» і «Роланд» у Франкфурті-на-Одері, осінь 1941 року. Роман Шухевич стоїть крайній у першому ряду. Джерело: Архів ЦДВР

Шлюб за розрахунком. Роман Шухевич і німецьке військо

600.jpg

"Про колективне-особисте". Огляд книги "Нотатки з кухні “переписування історії” Володимира В’ятровича

школа сео

Альтернативна освіта 1940—1960-х років

600.jpg

Гуцулка з Криворівні, яка стала легендою