08:43, 30 квітня 2021

Реабілітували останнього розстріляного в СРСР бійця УПА

Колишнього бійця УПА Івана Гончарука розстріляли за два роки до проголошення незалежності України.

Іван Гончарук
facebook.com/volodymyrbirchak

Національна комісія із реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала бійця Української Повстанської Армії, розстріляного радянською владою в липні 1989 року, Івана Гончарука.

Про це повідомив член нацкомісії, працівник Центру досліджень визвольного руху Володимир Бірчак на своїй сторінці у Facebook.

“Перебудова. Гласність. 1989 рік. Харківського 62-річного пенсіонера п’ять днів судили на Волині за звинуваченнями, за які він вже відсидів свій термін у концтаборі та був звільнений. Повстанця Івана Гончарука розстріляли за два роки до проголошення незалежності України. Справа шилася білими нитками від самого початку і до кінця. До свідків були залученні діти вбитих сорок років тому радянських активістів, штатних та позаштатних працівників НКВД”, – написав Бірчак.

Він підкреслив, що у 1944-1945 роках цим свідкам було лише 10-12 років, а Івану – двадцять. Однак вони “впізнали” Гончарука по фото, зроблених коли тому було вже п’ятдесят.

Івана Гончарука розстріляли 12 липня 1989 року в Києві.

“Через два місяці, 8-10 вересня 1989 року, в актовій залі Київського політехнічного інституту відбулися установчі збори “Народного руху України за перебудову”. Радий, що хоч у 2021 році та все ж вдається повертати добре ім’я борцям за нашу Незалежну Україну”, – написав Володимир Бірчак.

Ветерана УПА Івана Гончарука засудили до розстрілу в 1987 році. Вирок приурочили до “70-річчя Жовтневої революції”. Родичі досі не знають, де похований Гончарук.

Іван Гончарук став останніми бійцем УПА, якого стратили в СРСР. 

Фактично, його повторно засудили за ті “злочини”, за які уже в 1946-му засуджували до розстрілу. Однак тоді вищу міру замінили на 5 років таборів і 20 років каторги. Покарання Гончарук відбував у системі ГУЛАГу. 

У 1956 році його звільнили “через недоцільність подальшого перебування в ув’язненні”. Після повернення до України політв’язень мешкав у Харкові.

У 1986 році Іван Гончарук вперше після довгої відсутності приїхав у рідне село Грудки Камінь-Каширського району на Волині на похорон сестри. Як зазначає видання “Новинарня”, донос на Гончарука написав стукач НКВС-КДБ, який судився з сестрою колишнього повстанця за межу.

Процес над 62-річним пенсіонером Іваном Гончаруком тривав п’ять днів. Головуючий суддя Волинського обласного суду Борис Плахтій виніс вирок – смертна кара.

“Після розпаду СРСР суддя Плахтій продовжив працювати на посаді, пішов у відставку аж у 2006 році. Його донька, суддя Луцького міськрайонного суду Інна Плахтій, в 2021 році стала членом Вищої ради правосуддя за квотою суддівського корпусу”, – написали журналісти

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Рівненщині помер останній учасник першого бою УПА Степан Бакунець.