10:45, 9 липня 2021

На Хмельниччині знайшли трипільське поселення 5 тисячоліття до нашої ери

Дослідники припускають, що поселення розташовувалося на площі приблизно у десять гектарів.

1a65fa7c43d08f25 (1).jpg
Фото: Суспільне

На Хмельниччині,  поблизу села Голосків Кам'янець-Подільського району, археологи виявили  трипільське поселення, датоване приблизно п’ятим тисячоліттям до нашої ери.

Про це повідомляє Суспільне.

Розкопки вирішили проводити на місці, де в 1947 році краєзнавець Микола Бурковський виявив залишки трипільського поселення. Відтоді там не проводили жодних   досліджень.

Артефакти дослідники шукають у трьох траншеях. В одній із них, на глибині півтора метри, знаходять  кам'яну кладку. Учасник експедиції Євгеній Левінзон, який досліджує трипільську культуру, зазначає, що це перекриття поміж першим та другим поверхами житла, характерного для трипільців. Вони будували наземні глинобитні двоповерхові хати з дерев'яними каркасами. Науковець додає, трипільці – переселенці з Ближнього Сходу, які вирощували ячмінь, горох, пшеницю, тримали велику рогату худобу, полювали і рибалили, та довше, ніж 80 років не залишалися на одному місці.

“Трипільці часто переселялися з місця на місце раз в 50-80 років. Це супроводжувалося спаленням поселення і переселенням в інше місце. Причини є різні. Науковці називають і виснаження ґрунтів, і якісь ритуальні речі, і запобігання спалахам епідемій”, – каже дослідник.

Водночас він зазначив, що розкопки саме в тому місці – особливі, оскільки там проходила певна контактна зона між локальними групами трипільського населення. Зокрема, між шепенецькою групою і мерешовською.

У свою чергу, учасниця експедиції Олександра Бєлік, яка вивчає археологію з допомогою математики й фізики, з'ясувала, що це трипільське поселення розташовувалося на площі приблизно в десять гектарів.

“Завдяки біології ми за кістками можемо визначати вік, а коли вже ніяка наука не може дати відповіді, то долучаються математика і фізика. Беремо приблизну кількість кераміки і можемо визначити приблизну кількість людей, які тут жили. А також завдяки формулам ми можемо визначити, скільки людей перейшло в інше поселення”, – каже Олександра Бєлік.

 

366e24625bb8af1d.jpg
Фото: Суспільне

Попередньо знайдені рештки кераміки датують в межах останньої третини п’ятого – початку четвертого тисячоліть до нової ери. Дослідники підкреслюють, трипільська кераміка відрізняється гарними розписами, орнаментальними схемами, випалом, якістю. 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Черкащині відновлять розкопки найбільшого міста трипільців.

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар