12:54, 22 липня 2021

Київський колекціонер стверджує, що купив втрачену картину Шевченка. Експерти дискутують

Полотно продавали на аукціоні “Сотбіс” за стартовою ціною у 4 тисячі фунтів. Якщо доведуть, що це справді робота Шевченка, вартість на неї злетить в рази.

IMG_20210722_122744.jpg
Скріншот із відео

Київський колекціонер Федор Зернецький стверджує, що купив на аукціоні “Сотбіс” акварельну картину пензля Тараса Шевченка. Він каже, що це давно втрачена робота з незавершеного альбому “Види Києва”. Частина науковців його підтримує і вважає, що доказів достатньо, аби визнати, що робота намальована Кобзарем. Інша – категорично заперечує таке припущення.

Про це повідомляє ТСН.

Зараз акварельна картина із зображенням Михайлівського золотоверхого собору є перлиною колекції Федора Зернецького.Він упевнений, що ця робота  написана Тарасом Шевченком.Каже, придбав її на аукціоні “Сотбіс” у Лондоні. Стартова ціна – чотири тисячі фунтів.

Щойно картина потрапила до Києва, почались експертизи. Фізико-хімічний аналіз показав, що роботу справді намалювали в сорокові роки позаминулого століття.

Натомість серед фахівців точаться суперечки. Адже в час, коли створили картину, Тарас Шевченко разом із товаришем Михайлом Сажиним мешкали в одній київській квартирі і періодично доопрацьовували роботи один одного. Коли Шевченка заарештували, Сажин, щоб урятувати спільну із Тарасом працю, деякі малюнки підписав своїм прізвищем. Тож невідомо малюнок чийого авторства купив коолекціонер.

Так дослідниці малярської спадщини Кобзаря Марині Юр у новознайденому полотні не вистачає шевченківської деталізації. Натомість доктор мистецтвознавства Дмитро Степовик навпаки, каже, що йому вистачило і кольорів, і деталей.

У національному музеї Шевченка, де зберігається більша частина його мистецького доробку, також немає остаточної відповіді. Зберігачка фондів музею Юлія Шиленко припускає, що твір дійсно Кобзаря, а от директор Дмитро Стус все ж наполягає, що необхідна всебічна експертиза і вже потім можна говорити про конкретику.

А поки суперечки тривають, колекціонер підраховує прибуток. Якщо автор картини справді Шевченко, її вартість може зрости в рази. У кар’єрі Федора вже були роботи Шевченка. Кілька років тому його аукціонний дім продав листівку із зображенням козачків у шароварах за сто десять тисяч доларів.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Російський центр науки і культури в Києві назвав  Тараса Шевченка російсько-українським поетом. У свою чергу Міністерство закордонних справ України відповіло, що відомство “заперечує будь-які російські наративи” стосовно письменника.

Схожі матеріали

059

"Шевченко на засланні" Корнила Устияновича. Історія створення картини

лоцмани сео

Лоцмани. Підкорювачі дніпровських порогів

600.jpg

Трахтемирів: благословляв козаків, палив олігархів

Шевченко сео

Пам'ятник до 100-річчя від дня народження Шевченка. Проєкт Михайла Гаврилка

600.jpg

Поет на мільйон. Сучасні переспіви Шевченка

113

Чому радянська влада боялася 22 травня?

IMG_0449

Перше видання "Кобзаря" Тараса Шевченка. Факти і міфи

1.Кавер_жінки_600х400.jpg

Жінки, які знали Шевченка

800x500 obkladunka Grucenko.jpg

Коли з’явилась українська мова | Павло Гриценко