15:06, 29 березня 2021

Росіяни назвали Шевченка російсько-українським поетом. МЗС відреагувало

У МЗС вважають, що “національна самоідентифікація Кобзаря не може викликати жодних сумнівів”. 

159160473_3735897116445636_7367525527041344280_n.jpg
facebook.com/rsgov

Російський центр науки і культури в Києві провів захід “Підбиття підсумків Міжнародного творчого конкурсу сучасних поетів в день пам’яті російсько-українського поета Тараса Шевченка”. У свою чергу Міністерство закордонних справ України відповіло на таку подію, наголосивши, що відомство “заперечує будь-які російські наративи” стосовно письменника.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Інцидент трапився ще 9 березня. На нього звернув увагу заступник віцепрезидента Світового конгресу українців у Південній та Західній Європі Павло Садоха. Тоді він оприлюднив у Facebook відкритий лист до президента України та РНБО, в якому закликав “розглянути питання заборони в Україні функціонування осередків російської пропаганди і дезінформації “Россотрудничество”.

Однак коментарі українського МЗС та Ради нацбезпеки щодо цього журналістам вдалось отримати тільки зараз.

“У зв’язку із маніпулятивними та зухвалими зазіханнями країни-агресора на історико-культурну і філософську спадщину Т.Г.Шевченка, наголошуємо, що національна самоідентифікація Кобзаря – непримиренного борця за національне і духовне відродження України, визволення нашої Батьківщини з-під гніту Росії – не може викликати жодних сумнівів. МЗС заперечує будь-які російські наративи стосовно Т.Г.Шевченка”, – наголосили в  міністерстві.

У відомстві додали, що Російський центр науки і культури в Києві – це єдина в Україні державна установа Росії з функціями культурного представництва. Мовляв, згідно з угодою між Кабміном та урядом Росії від 1998 року, в Москві функціонує Національний культурний центр України.

Водночас РНБО на запит журналістів відповіла, що розгляне питання припинення роботи Російського центру в Києві, якщо надійде подання від “президента або іншого суб’єкта законодавчої ініціативи”.

Більше про Тараса Шевченка читайте тут.

Російський центр культури й науки у Києві заснували угодою між Кабінетом міністрів України і урядом Росії в 1998 році. Українське законодавство ратифікувало її у 1999-му.

 У 2016 році Європейський парламент оголосив Російський центр культури й науки у Києві спільно із російською агенцією “Россотрудничество” пропагандистською організацією.

Схожі матеріали

059

"Шевченко на засланні" Корнила Устияновича. Історія створення картини

лоцмани сео

Лоцмани. Підкорювачі дніпровських порогів

600.jpg

Трахтемирів: благословляв козаків, палив олігархів

Шевченко сео

Пам'ятник до 100-річчя від дня народження Шевченка. Проєкт Михайла Гаврилка

600.jpg

Поет на мільйон. Сучасні переспіви Шевченка

113

Чому радянська влада боялася 22 травня?

IMG_0449

Перше видання "Кобзаря" Тараса Шевченка. Факти і міфи

1.Кавер_жінки_600х400.jpg

Жінки, які знали Шевченка

800x500 obkladunka Grucenko.jpg

Коли з’явилась українська мова | Павло Гриценко