20:40, 5 липня 2021

Facebook заблокував акаунт авторки Локальної історії через допис про звірства НКВС

Акаунт заблокували без права на поновлення.

FB_IMG_1625505826135.jpg
Фото Устини Стефанчук

Сьогодні, 5 липня, Facebook заблокував акаунт журналістки та дослідниці українського походження, авторки Локальної історії Устини Стефанчук, яка зараз мешкає в Канаді. Причиною став допис про злочини радянської армії та катування в'язнів у львівських тюрмах в липні 1941 року.

Про це повідомив народний депутат, колишній керівник Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

“Фейсбук пропонує забути нашу історію тому, що вона, на його думку, “порушує стандарти спільноти“? Тому, що вона надто складна і трагічна? Ми вже належали колись до спільноти, яка не хотіла, аби ми говорили про наше минуле. Ця спільнота виявилася менш живучою, як наша пам’ять”, – обурювався В'ятрович.

Водночас сама Устина Стефанчук розповіла виданню Твоє місто, що акаунт, який створида 12 років тому, заблокували без права на поновлення. 

Вона зазначила, 3 липня на своїй сторінці у Facebook написала  про свою родинну історію, історію звірств щодо українського народу і оприлюднила фото жінки у вишитому вбранні.

“Фотографія, яку я виклала, також була зроблена 3 липня, але 1941 року. Це дуже відома в мережі фотографія з дівчиною у вишитому строї, яка увійшла в одну з тюрем для розстрілу та знищення в’язнів. Мова про 1941 рік. Я написала коротку історичну довідку про це і написала про досвід своєї родини. Зокрема, як моя бабця, ще будучи підлітком, їздила ровером по місту і шукала найближчу шкільну товаришку. Вона не знала, що та була одна з тисяч тіл, яких скинули на одну купу в тюрмі Бригідок”, – розповідає Устина Стефанчук.

Пост стали поширювати та обговорювати сотні людей. За словами Стефанчук, усі коментарі під дописом були чемні, у межах наукової дискусії. Більше того, у коментарі зголосилася жінка, яка зазначила, що на оприлюдненому фото зображена її мати. Вона також розповіла свою історію і це ще один цінний факт. Проте вже сьогодні вранці (за київським часом) акаунт Устини Стефанчук заблокували.

“Спочатку мені прийшло повідомлення від колеги з питанням – чи я його заблокувала, бо той не може зайти на мою сторінку. Звісно, відповіла, що ні. Коли ж зайшла сама подивитися на сторінку, аби зрозуміти, що відбувається, Фейсбук одразу прислав повідомлення, що мене заблоковано на 30 днів за гейт спіч, тобто мовоненависть”, – розповіда дослідниця.

За кілька хвилин на електронну пошту Устини Стефанчук прийшло повідомлення про те, що її акаунт видалили без права на поновлення.

Це вже не перше блокування сторінки дослідниці, проте минулі рази вони були нетривалі – на 30 днів або 2 місяці. Уляна Стефанчук каже, що також за історичні дописи, які стосувалися обставин “не конче популярних з історії України”. Усі попередні рази сторінку розблоковували швидше зазначеного терміну, а востаннє навіть вибачилися, як зазначає дослідниця “за помилкове звинувачення у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі”.

Устина Стефанчук уже написала листа до преставництва Facebook в Україні із прохання роз’яснити і поновити її сторінку.

Більше про ці події літа 1941 року читайте у спецпроекті Локальної історії Кривавий червень. Масові розстріли у тюрмах НКВС.

Схожі матеріали

600.jpg

Не пережив СРСР. Пережила музика

Ярослав Когут

“В'язні пішли на солдатів голіруч”. 94-річний Ярослав Когут про участь в Норильському повстанні

Пані 600

“Вмирати дозволяли мовчки”. Сторічна українка – про Голодомор, заборону молитися і нацистський полон

600.jpg

Саліна: територія страху

Jurij Prohasko 600.jpg

“Кожне покоління українців має травму від росіян”, – психоаналітик Юрко Прохасько

семенко сео

Чому Семенко палив Шевченків "Кобзар"?

кочур 1200

Григорій Кочур. Людина, яка знала все

Без назви-2.jpg

Воркутинське повстання. Разом і до кінця

торгсин сео

Коштовності в обмін на їжу