14:32, 14 січня 2022

У Вінниці відбулась прем’єра фільму “Микола Леонтович та його Щедрик”

Роботу над стрічкою завершили ще на початку минулого року, однак прем’єру довелось відкласти через пандемію.

У Вінниці, у кінотеатрі “Родина” відбувся прем’єрний показ фільму “Микола Леонтович та його Щедрик”.

Про це повідомляє Укрінформ.

Зазначають, що це другий фільм з циклу “Видатні люди Вінниччини”, у якому йдеться про відомих вихідців з цього краю.

Фільм зняла студія SwitVideo Production за власні кошти та за підтримки Вінницької міської ради. Стрічку створили на основі реальних подій і приурочили до 100-річчя з дня виконання всесвітньо відомого твору Леонтовича у найбільшому концертному залі Нью-Йорка Carnegie Hall.

За словами режисера-постановника фільму Василя Медяного, ідея цього фільму у нього з’явилася після поїздки до США на Різдвяні свята 2015 року. Там на кожному кроці звучали відомі акорди “Щедрика”, але виявилось, що ніхто не знає справжнього автора цього шедевру. Почали знімати фільм у лютому 2018 року, завершили на початку 2021-го.

“Рік цей фільм чекав на прем’єру – ми не могли провести показ через ковідні обмеження. Аж зараз його побачать глядачі. За жанром це докудрама, заснована на біографії Миколи Леонтовича та історії створення ним музичної обробки “Щедрика”, яка стала відомою на увесь світ. Ми обрали такий формат, бо через гру акторів легше донести до глядача якусь ідею, аніж через сухий виклад фактів. Тим більше, що коли вивчаєш таку постать, вона відкривається дуже несподівано. Для мене було одкровенням наскільки це була старанна, трудолюбива людина, митець, який прагне досконалості. Наприклад, над своїм “Щедриком”, який можна назвати музичною мініатюрою, він працював понад три роки”, – розповів режисер.

Медяний зазначив, що творці стрічки мали за мету розкрити поетичну натуру Леонтовича і розповісти світу про його мистецький шлях та історію життя композитора. Для цього за три роки зйомок група дослідила багато локацій та документів, пов’язаних з життям композитора. Над цим працювали вінницькі історики, які глибоко вивчають творчість Леонтовича, та зарубіжні дослідники його спадку, зокрема в Канаді та США.

Участь у зйомках взяли актори Вінницького музично-драматичного театру, а головну роль зіграв священник, керівник хору “Соломія” Назарій Давидовський. Режисер сказав, що обрав його на роль Леонтовича, бо той є знавцем творчості композитора. Окрім того, їх поєднують життєві паралелі: обидва – з родин священнослужителів, музиканти і керівники хорових колективів.

У Вінниці фільм можна буде переглянути 14 і 17 січня в кінотеатрі “Родина”. Творці стрічки сподіваються на можливість показати її у кінотеатрах різних куточків країни, утім з огляду на епідемічну ситуацію подальших прокатних планів поки не озвучують.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Нью-Йорку та Вашингтоні запланували заходи на честь  100-річчя з першого виконання “Щедрик” в США.

Схожі матеріали

Koshyts_sharzh.jpg

Пісня в обмін на зброю: як 100 років тому Україна переконувала надати їй військову допомогу

сео

Вивести українські музеї на європейський рівень

shchedryk8.original

Тріумф "Щедрика" у світі

Щедрик 1200 діти

Повернення “Щедрика”. 100 років по тому

600.jpg

Передсмертне пророцтво Миколи Леонтовича