08:30, 17 серпня 2021

Від сьогодні у Софії Київській можна побачити оригінал Конституції Пилипа Орлика

Документ призезли в Україну вперше за понад 300 років.

FB_IMG_1629143819713.jpg
acebook.com/SophiaKyiv/

З 17 серпня у національному заповіднику  “Софія Київська” стартує виставка “Раритети української козацької держави – Гетьманщини ΧVII–XVIII  до 30-річчя Незалежності України”. Центральним експонатом  став латиномовний оригінал  Конституції Пилипа Орлика.

Про це повідомили на офіційній сторінці заповідника у Facebook.

“Виставка покликана висвітлити окремі моменти життя нашої держави на межі XVII–XVIII століть – часів славетних українських гетьманів Івана Мазепи (1687–1709) та Пилипа Орлика (1710–1742)”, – йдеться в повідомленні.

На виставці експонують вісім оригінальних пам’яток козацької доби, які зберігали в архівних та музейних установах Королівства Швеції і України.

Так, Конституцію Пилипа Орлика ("Пакти та Конституції Війська Запорозького…») до України передали з  Державного архіву Швеції у Стокгольмі. Окрім неї до заповідника надіслали й гетьманську булаву з Кабінету раритетів єпархіальної бібліотеки міста Лінчопін. 

Разом із експонатами музеї передали й спеціальні  вітрини з вбудованою системою мікроклімату, у яких й зберігають старожитності.

FB_IMG_1629143827634.jpg
facebook.com/SophiaKyiv

З українських фондів до музею надійшли п’ять універсалів 1687–1702 років, виданих у Батурині гетьманом Іваном Мазепою. Їх експонували в Інституті рукопису Національної бібліотеки ім. В. Вернадського. Також – Клейнод гетьмана Івана Мазепи – Знак гідності Голови Української Держави, який передало  ДП “Національний культурно-мистецький та музейний комплекс “Мистецький Арсенал” у  Києві.

Виставка працюватиме до 14 листопада.

Конституція Пилипа Орлика – одна з перших європейських конституцій Нового часу.

Її уклали у 1710 році у місті Бендери, що в нинішній Молдові. Тоді гетьман Пилип Орлик підписав документ, який визначав права і обов'язки усіх членів війська. 

Фактично, документ став основою для формування трьох гілок влади: законодавчої (Генеральна Рада), виконавчої (гетьман і генеральна старшина) і судової (Генеральний суд).

Документ має преамбулу та 16 статей.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Міністерство закордонних справ України звернулося до Швеції з проханням надати для тимчасового експонування оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності.

Схожі матеріали

сео стрій

Українське народне вбрання на імператорській виставці 1867 року

сео

"Акторів одягали 17 годин поспіль". У Львові відкрили виставку про фільм "Памфір"