09:51, 25 січня 2022

В Україну привезуть меч Петра Сагайдачного

Наразі меч перебуває у зброярні Вавельського королівського замку у Кракові. 

mech-getmana-sagajdachnogo.jpeg
Dyvys.info

В Україну для експонування привезуть меч Петра Сагайдачного. Реліквію планують виставити до вшанування 400 роковин смерті українського гетьмана.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

У відомстві зазначили, що всі охочі зможуть подивитись на пам’ятку вже цього року.

“Після успіху з експонуванням Конституції Пилипа Орлика продовжуємо цю успішну практику. Важливо, щоб українці наживо могли побачити безцінні для історії України пам’ятки. Рішення про привезення меча Петра Сагайдачного в Україну вже усно погодив Міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Глінський. Попереду організація цього процесу”, – повідомив очільник МКІП Олександр Ткаченко.

Наразі меч Петра Сагайдачного є у зброярні Вавельського королівського замку, що в Кракові. Реліквію у 1621 році майбутній король Речі Посполитої королевич Владислав IV Ваза вручив Сагайдачному за перемогу під Хотином.

Петро Сагайдачний – один з найбільш відомих українських військових діячів козацької доби у XVII столітті.

Він очолював успішні походи проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства. Зокрема, під його проводом війська запорожців спільно з поляками штурмували та взяли в облогу Москву в 1618 році, коли королевич Владислав претендував на московський престол. В результаті Московському царству довелося піти на значні поступки Речі Посполитій.

Дослідники зазначають, що роль козацького війська у цій битві складно переоцінити. Саме вони відіграли ключову роль у перемозі Речі Посполитої. Без них османи могли здолати поляків за три-чотири дні, і шлях на Варшаву був би відкритий. Офіційно чисельність козацького війська становила понад половину всіх сил союзників.

Сам гетьман у битві під Хотином отримав вогнепальне поранення руки. Помер у Києві в квітні 1622 року внаслідок його ускладнення.

У 2011 році рішенням Архієрейського собору Української автокефальної православної церкви Петра Сагайдачного канонізували у чині Благовірного гетьмана.

Рішенням Священного Синоду ПЦУ від 21 серпня 2020 року його ім’я внесли до церковного календаря.

Нагадаємо, до 30-річчя Незалежності України до України вперше привезли оригінал латиномовної Конституції Пилипа Орлика.

Схожі матеріали

сео

Село посеред міста. Крайова виставка у Львові 1894 року

сео стрій

Українське народне вбрання на імператорській виставці 1867 року

сео

"Акторів одягали 17 годин поспіль". У Львові відкрили виставку про фільм "Памфір"

сео

Ми про вас думаємо і вас чекаємо

Josyp_Slipyj_2 копія

Посмертна виставка Петра Холодного навесні 1931-го у Львові