08:41, 21 січня 2022

В Україні офіційно встановили День вшанування захисників Донецького аеропорту

Бої за летовище тривали 242 дні.

20 січня в Україні офіційно встановили Днем вшанування захисників Донецького аеропорту. Відповідний спільний наказ видали міністр оборони України та головнокомандувач Збройних сил.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

“З метою військово-патріотичного виховання, вшанування подвигу військовослужбовців, добровольців та волонтерів, які обороняли Донецький аеропорт від російського агресора, та продовження найкращих бойових традицій наказуємо установити в системі Міністерства оборони України День вшанування захисників Донецького аеропорту, який відзначати щороку 20 січня”, – йдеться у наказі.

Зазначають, що кожного року у січні відбуватиметься низка урочистих і пам’ятних заходів, присвячених Дню вшанування захисників Донецького аеропорту.

Зокрема йдеться про заходи з вшанування пам’яті військовослужбовців, які обороняли Донецький аеропорт. Урочистості проводитимуть у меморіальному комплексі на території Міністерства оборони, де розташована Зала пам’яті захисників України та Пам’ятний дзвін.

Також у військових частинах ЗСУ, вищих військових навчальних закладах, бібліотеках відбуватимуться тематичні зустрічі, лекції, книжкові виставки, перегляд та обговорення документальних фільмів, кінохронік, присвячених темі оборони Донецького аеропорту та вшануванню захисників летовища.

Бої за Донецький аеропорт розпочались 26 травня 2014 року, коли проросійські сепаратисти та чеченські бойовики захопили будівлі летовища. Окупанти застосовували важку артилерію, танки, газ, намагались обмежити доправлення продовольства, не давали вивозити поранених і забирати загиблих українських солдат.

20 січня 2015 року проросійські бойовики, не припиняючи штурмів, підірвали новий термінал аеропорту, остаточно перетворивши летовище на руїни. Після того українське військове керівництво ухвалило рішення відвести звідти бійців. 22 січня останні вцілілі захисники залишили зруйнований термінал.

Оборона аеропорту тривала 242 дні. Вона стала символом незламності та мужності українських військових. За стійкість і силу духу їх назвали “кіборгами”.

Схожі матеріали

Jurij Prohasko 600.jpg

“Кожне покоління українців має травму від росіян”, – психоаналітик Юрко Прохасько

Halyna_Pahytiak.jpg

Київ об’єднав Україну

Путін в ролі Невського_960х560_1

Путін в ролі Нєвского. Нові російські історичні темники

165902-uk

Путін воює і програє свою останню війну. Тімоті Снайдер про поразку Росії

ук.jpg

Москва дістає старі ідеологеми: що таке "Малоросія" та "Новоросія"?

Pekar Valerij.jpg

“Наша остаточна перемога – це внутрішні зміни в Росії”, – Валерій Пекар

Рашизм 1200

"Рашизм: Звір з безодні". Уривок з книжки Лариси Якубової

budynok slovo.jpg

Нове життя будинку "Слово"

obkladunka Sydun 800x500.jpg

Як зростав російський імперіалізм | Данило Судин