12:55, 13 грудня 2021

У Вінниці Інститут нацпам’яті презентував свій перший історичний комікс

У ньому йдеться про бійця армії УНР Гната Вечірнього та його участь в обороні Замостя під час радянсько-польської війни 1920 року.

У Вінниці презентували перший історичний комікс Українського інституту національної пам’яті “Оборона Замостя. Легенда про лопату”. Це перша частина трьосерійного циклу “Слава Героям” про бійця армії УНР Гната Вечірнього.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

“Одне із завдань УІНП – це популяризація української історії, зокрема, невідомих або маловідомих історичних тем. Я довго виношував ідею популяризації історії саме у коміксах. Це нормальне явище у світі, ми тут не вигадуємо велосипед”, – розповів співавтор коміксу, співробітник УІНП Ігор Кромф.

Він підкреслив, що у Польщі, Чехії, Сербії, США уже давно друкують історичні комікси і активно використовують такий засіб популяризації історії.

“В Інституті національної пам’яті у нас було кілька спроб реалізувати це з приватними підрядниками, але через низку причин не вдавалося. Врешті-решт знайшовся однодумець – інший працівник УІНП, Володимир Поліщук. Виявилося, що в нього є талант художника. Таким чином у нас виникла ця колаборація і комікс “Оборона Замостя. Легенда про лопату” побачив світ”, – розповів співавтор коміксу.

Кромф додав, що це перший історичний мальопис, створений Українським інститутом національної пам’яті. Також став першим у майбутній серії коміксів УІНП “Слава Героям”, які охоплять чимало героїчних сторінок української історії XX століття.

“Конкретно цей цикл складатиметься із трьох частин. Першу ми сьогодні презентуємо у Вінниці, а ще дві плануємо випустити наступного року. Власне, сценарій уже пророблений, вони на стадії зарисовок. Їх об’єднує головний герой – боєць армії УНР Гнат Вечірній на прізвисько Лопата, ветеран Першої світової війни. Власне, мальопис – це історія про його пригоди, фронтову службу й армію УНР під час Української революції 1917-1921 років. Одна частина коміксу розповідає про участь Гната Вечірнього у поході Петра Болбочана на Крим у 1918 році, друга – про спецоперацію гетьманської варти в Одесі. А третя, з якої ми, власне, почали, – історія про його участь в обороні Замостя 1920 року”, – пояснив Кромф.

Він уточнив, що у коміксі розповідається про події оборонних боїв за Замостя 1920 року, під час радянсько-польської війни, коли українські та польські союзні війська розгромили більшовицьку Першу кінну армію Будьонного.

Співавтор мальопису додав, що комікс “Оборона Замостя. Легенда про лопату” видали накладом у 750 примірників. Там розмістили історичну довідку та фотографії, які розповідають про бойові дії на Замості.

На думку авторів, комікс можна давати читати дітям від 10 років. Утім, на фестивалі Comic Con мальопис здобув позитивні відгуки і від дорослих читачів.

Комікс, як і вся продукція УІНП, видали за кошти платників податків і на комерційній основі не поширюється. Більшу частину накладу вже передали у регіони – поширюватимуть, зокрема, у навчальних закладах і бібліотеках.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Києві презентують комікс “Історія з Майдану. Епізод І”.

Схожі матеріали

1200х600.jpg

"Переговори, які нічим не закінчилися". Огляд на книгу "Скоропадський і Крим" Сергія Громенка

Горіс-Горський

Перший літописець Холодного Яру

600.jpg

Конфлікт кольорів. Чому український прапор синьо-жовтий?

сео петлюра

Тризуб Петлюри — для військових ЗСУ

Kokovsykiy Franc Mihaylovich2

"Остапкова жертва". Оповідання Франца Коковського про "Київську катастрофу"

600.jpg

“Через Київ на Львів!”: Галицька армія та визволення столиці України

День Зброї Перфецький

Свято української зброї. Історія картини Леоніда Перфецького

Симон Петлюра 1200

Залюблений у мистецтво головнокомандувач

Makhno_group

"По своїм переконанням Махно не був Українцем". Генерал армії УНР про лідера анархістів