15:04, 10 листопада 2021

У Словенії відкрили пам'ятник Тарасу Шевченку

Монумент встановили на Алеї сучасників одного із найвидатніших літературних митців Словенії Франце Прешерена.

21337x0001.jpg
Фото: пресслужба посольства України в Словенії

У Словенії, на території парку La Ciotat Park міста Крань, відкрили пам'ятник Тарасові Шевченкові. Подію приурочили до Дня української мови та писемності.

Про це повідомляє посольство України в Республіці Словенія.

В урочистій церемонії відкриття пам’ятника взяли участь мер Краня Матяж Раковец, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Словенія Михайло Бродович, Почесний Консул України в Республіці Словенія Санді Брезовнік. Автор пам’ятника – Народний художник України, скульптор Сейфаддин Алі-огли Гурбанов.

Погруддя встановили на Алеї сучасників Франце Прешерена, найвидатнішого літературного митця Словенії. 

“Значення Прешерена для словенців подібне до значення Шевченка для українців. За змістом вірші Тараса Шевченка дуже схожі на поезію Франце Прешерена” – зазначив мер Краня Матяж Раковець.

У рамках церемонії відкриття Посол Михайло Бродович та Почесний консул Санді Брезовник зробили записи в книзі почесних гостей міста Крань. На згадку про участь у спільному проєкті Матяж Раковець передав Послу України в Словенії пам’ятний документ під назвою “Шлях сучасників Прешерена”.У свою чергу Посол Михайло Бродович вручив меру Краня лист-подяку за вагомий внесок у розвиток двосторонніх культурних відносин та подарував примірник “Кобзаря” Шевченка словенською мовою.

У посольстві підкреслили, що відкриття пам’ятника Тарасові Шевченкові у межах відзначення в Україні Дня української писемності та мови є черговим вагомим внеском в популяризацію української культурної спадщини в Республіці Словенія та демонструє високий рівень взаємовідносин між обома країнами.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у США, у місті Виппані штату Нью-Джерсі, з’явилися бульвар та авеню імені Тараса Шевченка.

Схожі матеріали

059

"Шевченко на засланні" Корнила Устияновича. Історія створення картини

лоцмани сео

Лоцмани. Підкорювачі дніпровських порогів

600.jpg

Трахтемирів: благословляв козаків, палив олігархів

Шевченко сео

Пам'ятник до 100-річчя від дня народження Шевченка. Проєкт Михайла Гаврилка

600.jpg

Поет на мільйон. Сучасні переспіви Шевченка

113

Чому радянська влада боялася 22 травня?

IMG_0449

Перше видання "Кобзаря" Тараса Шевченка. Факти і міфи

1.Кавер_жінки_600х400.jpg

Жінки, які знали Шевченка

800x500 obkladunka Grucenko.jpg

Коли з’явилась українська мова | Павло Гриценко