17:57, 21 січня 2022

У Німеччині знайшли останки українських солдат, яких 80 років вважали зниклими безвісти

Вони були поховані на колишньому старому кладовищі, де збирались розгортати промислове будівництво.

FB_IMG_1642780210827.jpg
facebook.com/dmytro.kuleba

У Німеччині на кладовищі часів Другої світової війни знайшли останки українських солдат, яких вважали зниклими безвісти. Декого із них уже вдалося ідентифікувати і віднайти родини військових.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на своїй сторінці у Facebook.

“Україна ніколи не кидає своїх. Ні живих, ні мертвих – МЗС знайшло солдатів з України, яких 80 років вважали зниклими безвісти. Це історія кількох українців, серед яких Іван Пастернак і його сім’я”, – написав Кулеба.

Міністр розповів, що Івана Пастернака мобілізували, коли чоловікові виповнилося 33 роки. На війні Іван потрапив у полон, а згодом його відправили до Німеччини. Рідні втратили з ним зв’язок і нічого не знали про його долю.

“Як і сотні тисяч інших сімей, після війни вони отримали коротку звістку: “Пропав безвісти”, – написав Кулеба.

У 2021 році в одному з районів Бремена, на півночі Німеччини, розпочалася підготовка до промислового будівництва. Будівельний майданчик мав бути на місці засипаного піском колишнього кладовища часів Другої світової війни, де покоїлись радянські військовополонені і примусові робітники. Місцеві називали кладовище “Російським кладовищем”.

Про заплановане будівництво дізнались українські дипломати у Генеральному консульстві України в Гамбурзі. Вони розуміли, що це ніяке не “російське кладовище”, а радянське, і серед радянських військовополонених та примусових робітників могли бути українці. Тому разом із місцевими активістами дипломати звернулися до влади та наполягли на важливості для України дослідження цього місця і гідного вшанування усіх жертв. Відтак добились призупинки будівництва та проведення ретельного історичного дослідження.

Археологічні розкопки почали у серпні 2021 року. Дипломати організували поїздку п’яти студентів-археологів КНУ ім. Т.Шевченка,які взяли безпосередню участь у розкопках. Саме українські студенти виявили перші знахідки – окремі кості, солдатські номерні жетони. Серед них був і жетон № 14683, який належав українському солдату Івану Пастернаку.

МЗС звернулось до дослідників Національного музею історії України у Другій світовій війні з проханням допомогти знайти родичів Пастернака, і вже в грудні пошуки дали результат – у Львові вдалося віднайти сім’ю Івана: його доньку Марію та трьох онуків.

FB_IMG_1642780204371.jpg
facebook.com/dmytro.kuleba

Крім Івана Пастернака вже ідентифікували останки ще двох українських воїнів - Сергія Селика (Зелика), уродженця Київської області, та Миколи Ковальчука з Волині. Родичів Сергія Селика вже розшукали.

Міністр повідомив, що на розкопках ще є неідентифіковані рештки, тож незабаром можуть бути нові відкриття. Розкопки триватимуть до березня 2022 року.

“Ця історія важлива з декількох причин. По-перше, ми повертаємо Україні Україну, нашу історію і нашу пам’ять. По-друге, перевертаємо громадську думку в Німеччині та ламаємо російський міф про те, що все “радянське” – це “російське”, а відповідно, і всі хибні трактування про росіян як єдину “жертву” нацистської Німеччини, перед якою є “особлива відповідальність”, – резюмував Дмитро Кулеба.

Схожі матеріали

600.jpg

Шість міфів про Шухевича, які не дають вам спокою

Пані 600

“Вмирати дозволяли мовчки”. Сторічна українка – про Голодомор, заборону молитися і нацистський полон

Pyatnitska-tserkva-m.-CHernigiv-6

Церква Параскеви П’ятниці у Чернігові

600.jpg

Сім міфів про підрив ДніпроГЕС

Оксана Забужко 800_500

Українська політична еміграція | Оксана Забужко

18_2.png

Unterwalden: точка (не)повернення

сео лозинський

Про наших скитальників та два острови. У День батька

хмара сео

Не здати своїх: історія повстанського командира Петра Мельника "Хмари"

Улас Самчук_СЕО

Городоцький прихисток Уласа Самчука