10:41, 15 червня 2021

У Національному музеї історії України відкрили виставку, присвячену Євгенові Коновальцю

Окрім особистих речей та листів провідника ОУН, на виставці представили й експонати, пов'язані із його вбивством та похороном.

FB_IMG_1623741273211.jpg
Фото: Facebook-сторінка музею

У Національному музеї історії України відкрили виставку “Щиро Ваш. Євген Коновалець” . Вона присвячена 130-й річниці з дня народження провідника.

Про це повідомили на Facebook-сторінці музею.

Виставка знайомить відвідувачів із матеріалами фондових зібрань Національного музею історії України та Фундації імені Олега Ольжича. Це документи та особисті речі Євгена Коновальця: рукописи його творів, речі із родинного архіву, листи батьків до батьків, паспорт, виданий йому незалежною Литвою та багато іншого.

Також на виставці експонують речі, пов’язані із вбивством Коновальця. Це, зокрема, адресована йому телеграма терориста Павла Судоплатова (псевдо “Валюх”), годинник, який був на руці лідера ОУН у час загибелі, ручка та портсигар, його посмертна маска, документи та світлини, пов’язані із похороном лідера ОУН у травні 1938 року в Роттердамі (Нідерланди).

FB_IMG_1623741258739.jpg
Фото: Facebook-сторінка музею

Музейники підкреслюють, що відвідувачі зацікавилися розробленою Миколою Сціборським схемою організаційної структури ОУН, фалеристикою, рідкісними світлинами,  добіркою часописів, що висвітлювали деталі вбивства Коновальця.

“Ця виставка особлива тим, що на ній ми представляємо лише оригінальні речі. Копій тут немає. Більшість з цих предметів широка аудиторія ніколи раніше не бачила. Про деякі з них до недавнього часу не знали навіть  дослідники”,– наголосив куратор виставки Олександр Кучерук.

Виставка триватиме до 14 жовтня 2021 року.

FB_IMG_1623741280237.jpg
Фото: Facebook-сторінка музею

Нагадаємо, 14 червня виповнилося 130 років з дня народження Євгена Коновальця. Раніше ми повідомляли, що Нацбанк випустив спеціальну пам'ятну монету до цієї дати. Також Львівська міськрада оголосить  конкурс на проєкт пам'ятника лідерові ОУН.

Більше про провідника українських націоналістів читайте у матеріалі “ДНК полковника Євгена Коновальця”.

Схожі матеріали

7

Життєпис Євгена Коновальця від Олега Ольжича. Книжка 1941 року

800x500 obkladunka Zaicew.jpg

Про український націоналізм | Олександр Зайцев

Перший_Конґрес_Українських_Націоналістів.png

Народження ОУН. Володимир В’ятрович

600.jpg

“Через Київ на Львів!”: Галицька армія та визволення столиці України

600.jpg

ДНК полковника Євгена Коновальця

Консігнел_після вбивства_1.jpg

Вбивство провідника

Конов800x500

Коновалець — тінь Бандери чи великий провідник націоналістів? | Іван Хома

800x500 obkladunka Lupoweckuy.jpg

Міжвоєнна Галичина | Святослав Липовецький