12:32, 19 січня 2022

У мережу виклали унікальне відео 30-х років “Йордан у Львові” Юліана Дороша

На кадрах можна побачити відомих політичних та культурних діячів – Костя Левицького, Володимира Целевича, Степана Біляка, Івана Бучка під час традиційного в Галичині освячення води на Водохреще.

z1642419091a212i.jpg

Юліан Дорош

geroi.if.ua

У мережу YouTube виклали відео 1930-х років режисера Юліана Дороша “Йордан у Львові”. Ініціював онлайн-прем'єру дослідник фото- і кіноархівів української діаспори в Америці Олександр Дебич.

В інтерв’ю Локальній історії Дебич повідомив, що кіноплівка перебувала у приватному архіві відомого у діаспорі режисера Богдана Солука. Її Дебичу передав син режисера – Юрій, який відшукав стрічку в збірках Солука-старшого минулого року.

“Йордан у Львові” (1930-ті) є частиною змонтованого Богданом Солуком фільму “Львів говорить” (1958). Традиційне йорданське освячення води відбувається на площі Ринок біля криниці навпроти тогочасної аптеки Терлецького за участі єпископа УГКЦ Івана Бучка в оточенні членів львівської капітули і духовенства. У кадрі серед багатьох інших з`являються: відомий український державний діяч Кость Левицький, адвокат, діяч Українського Національно-Демократичного Об’єднання Володимир Целевич та правник, секретар Української Національної Ради у 1918 -1919 роках Степан Біляк.

received_1090880911469397.webp

Єпископ Іван Бучко освячував воду

Скріншот із відео

Відео Юліана Дороша “Йордан у Львові” виклали на платформі YouTube під логотипом “Архіви діаспори” спеціально 19 січня. Це 2-хвилинна стрічка без озвучення. Адже таким його віднайшли в архіві Богдана Солука. Хоча й збереглися відомості про те, що стрічка мала озвучку, але ця звукова доріжка наразі неідентифікована. Тож Юрій Солук провадить подальші пошуки і працює над якісним оцифруванням плівки.

Видання Zbruč зауважує, що “Йордан у Львові” змонтований із кількох сцен. Зокрема, у кадр потрапила хода вірян, семінаристів, представниць чернечих згромаджень та активістів громадських організацій. Також зафільмовано українських політиків, промисловців та діячів культури, вищий духовний клір з помічниками. Окрім того є й сцени, де священики готуються до відправи та як прості львів’яни набирають з криниці воду, зачерпуючи її фляжками, приладнаними до палиць, і передають бідончики з водою у натовп та інші.

Чоловіки на площі вбрані у європейського крою одяг за модою того часу – пальта із хутром. Стоять без шапок, але в рукавичках. В одного із священиків є навіть теплі зимові навушники, що мають цілком сучасний вигляд. Жіночі строї надзвичайно елегантні, це також стосується й взуття на обцасах, і святкових капелюшків.

received_326715199361881.webp
Скріншот із відео

Наразі точний рік, коли зняли відео, невідомий. Однак у газеті “Діло” від 14 грудня 1937 року повідомляли про показ “Йордан у Львові” у Народному Домі у Стрию. Це дає підстави вважати, що кадри знімали до 1937-го року.

Олександр Дебич сподівається, що точний рік, коли зняли відео, вдасться встановити під час подальшого дослідження, тому закликає долучатися до дискусії, якщо хтось має уточнення, припущення або може зробити історичний аналіз цього матеріалу.

“Найперше по допомогу в ідентифікації осіб та датуванні я звернувся до Українського католицького університету, де отримав фахові відповіді. Також, окрім Костя Левицького, мені вже вдалося ідентифікувати зображення адвоката, посла Сейму II Речі Посполитої II, IV і V каденції, діяча Українського Національно-Демократичного Об’єднання (УНДО) Володимира Целевича та правника, секретаря Української Національної Ради (1918 - 1919) Степана Біляка”, – цитує Zbruč Олександра Дебича.

IMG_20220119_132801.jpg

Кость Левицький під час святкування Водохреща

Скріншот із відео

Він висловлює бажання, щоб святочна публікація роботи Юліана Дороша “Йордан у Львові” заохотила історичну спільноту до пильнішого вдивляння у кадри історичного відео, – тоді, можливо, вдасться упізнати й інших осіб.

Фільм “Йордан у Львові” можна переглянути тут.

Схожі матеріали

krasa_tekst-5.original.jpg

"До добра і краси" Юліана Дороша. Перший повнометражний галицький фільм

600.jpg

Львівський Йордан, що знайшовся в Лос-Анджелесі. Кінопродюсер Олександр Дебич про пошук старих фільмів

сео

"Оскар" за фільм, якого краще б не було

Інший Франко 1200

“Інший Франко”. Фільм, який не подобається ні критикам, ні творцям

14086435_1427256110634793_1369865622157454586_o

"Операція Б": фільм про бандерівців — не про бандерівців

600.jpg

Сліди "Диявола по сусідству"

Сео_Миколайчук.jpg

П’ять причин передивитися фільм “Вавилон-ХХ”

1fa7a34-7- (1)

"Трагедія Карпатської України". Фільм 1940 року