10:17, 31 грудня 2021

У мережі стартувала кампанія “За ТБ українською!”

Ініціатори флешмобу планують влаштувати акцію протесту біля будівлі Держкіно.

У соцмережах запустили акцію “За ТБ українською!”. Українців закликають підтримати рух, який бореться проти зросійщення ефірів та “зробити 2022 роком української мови на телебаченні”.

До руху у соцмережах уже долучилися письменники, політики, кінематографісти, науковці. Вони публікують відповідні пости-заклики із хештегом #заТБукраїнською.

Зокрема, літераторка Оксана Забужко опублікувала допис, де наголошується, що російська агресія допомогла багатьом усвідомити важливість української мови та українського культурного продукту і завдяки закону про мову українська “відновлює позиції”. Однак, багато телеканалів “продовжують щоденне зросійщення мільйонів людей”.

“Перш за все – через формально українські фільми та серіали. Які за законом мають демонструватися українською мовою, але масово демонструються російською. Причому дія у цих серіалах відбувається як правило в якійсь абстрактній російськомовній країні, що дозволяє демонструвати їх на території Росії та її союзників.

 З одного боку, ведеться брудний бізнес з державою-агресором. З іншого – через телевізійну картинку українцям щодня нав’язують “адіннарод”, привчаючи глядачів до думки, що життя в реальній Україні має виглядати так, як у цих російських за мовою і змістом серіалах. Засилля на ТБ фільмів для Росії обкрадає українських кіномитців, позбавляючи їх можливості створювати й демонструвати українські фільми та серіали”, – йдеться у дописі.

 Окремо у наголошують на російськомовному фільмі “Свати”, який випустила українська студія “Квартал 95”. Дописувачі підкреслюють, що стрічку одночасно транслюють на російському державному телеканалі “Россия-1” і українському “1+1”.

“Так далі тривати не може. Настав час нарешті зробити телебачення українським! 2022 рік має стати роком української мови на телебаченні. Усі, хто підтримує таку позицію, будь ласка, напишіть про це допис або скопіюйте і поширте від себе цей текст”, – наголошують дописі.

Окрім того, ініціатори та прихильники акції збираються 1 лютого о першій годині на мітинг біля будівлі Держкіно.

Схожі матеріали

CEO_мова.jpg

Азбучна війна, або як кирилиця мало до коша не пішла

600.jpg

Кому "покидьок", а кому "коштовність": усі значення слова "бастард"

600.jpg

“Нехай паннунця не гніваються”: як зверталися одне до одного українці 100 років тому

800x500 obkladunka Portnukow

Фронтирність України | Віталій Портников

Русь Московія Україна 1200

Русь, Московія та Україна

кочур 1200

Григорій Кочур. Людина, яка знала все

600.jpg

Аврал. Історія одного слова

Bez nazwy-1.jpg

Шарварок. Історія одного слова

800x500 obkladunka Grucenko.jpg

Коли з’явилась українська мова | Павло Гриценко