10:37, 11 лютого 2022

У мережі опублікували архівні документи УПА про “перші повоєнні вибори” до Верховної Ради СРСР

У збірці йдеться про насильницькі методи радянської влади, примус голосувати та масові фальсифікації на волевиявленні. 

Звіт з проведення виборів до Верховної Ради СРСР. Район Калуш.png
avr.org.ua

До 80-ї річниці створення Української повстанської армії Центр досліджень визвольного руху продовжує публікувати документи із викопного архіву українських повстанців. У новій збірці йдеться про проведення більшовиками виборів до Верховної Ради СРСР 10 лютого 1946 року.

Про це Локальній історії повідомили у пресслужбі Центру досліджень визвольного руху.

Збірка є частиною викопного архіву повстанців, який віднайшли у Стратинських лісах Рогатинського району на Івано-пбФранківщині у 2019 році.

Колекцію з понад 30-ти документів ЦДВР опублікував на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

До збірки увійшли:

  • Загальні звіти про противиборчі акції та хід виборів до Верховної Ради СРСР;
  • Протокол про побиття більшовиками селянина, що відмовився брати участь у виборах;
  • Протокол про репресії, які більшовики влаштовували в день виборів;
  • Оригінальні рукописні протоколи зі свідчень місцевих мешканців, тощо.

Документи збірки проливають світло на всі етапи організації виборів до Верховної Ради СРСР в лютому 1946 року радянською владою в Західній Україні. Документи походять переважно тодішніх Дрогобицької та Львівської області, зокрема Львова.

Підготовка до виборів 10 лютого 1946 року розпочалася заздалегідь. У населених пунктах Західної України були розгорнуті гарнізони. ОУН звітувала, що у кожному селі заарештували 15-16 осіб. Крім арештів, повстанці згадували про вивезення селян у Сибір: їхнє майно розграбовували, а людей після виборів відпускали.

У документах ОУН містяться згадки і про голосування:

“Цей день був для нас тріумфом успіху народного спротиву і повної солідаризації в бойкотуванні виборів, так що больш. (більшовики) були змушені самі ходити з урнами по селі і жебрати голоси”, – йдеться в одному із повідомлень.

У документах розповідають про чималу кількість випадків насилля і примусу в день виборів. Зокрема, повстанці звітують, що людей били, вели голосувати під штиками, інсценували арешти незгодних, вдиралися до церков і звідти гнали людей на виборчі дільниці. Мали місце і фальсифікації: “Секретарці с/ради (сільської ради) приклали пістолю до голови і казали: “Вже 17 година, а немає ще й половини голосів”. 15 бюлетенів большевики докинули самі…”.

“Гарнізони залишалися в населених пунктах до березня-квітня 1946 року в рамках так званої “Великої блокади”. В цей час відбувалися арешти, допити, депортація незгідних з результатом “найдемократичніших виборів у світі”, – резюмували дослідники.

10 лютого 1946 року у СРСР відбулись “перші повоєнні вибори” до Верховної Ради СРСР. Влада вдалась до рішучих дій у боротьбі з українським визвольним рухом.

Комплекс заходів з метою ліквідації українського визвольного руху увійшов в історію як Велика блокада. Операція розпочалась 10 січня 1946 року на всій території західноукраїнських земель. У населених пунктах розмістили понад 3 тисячі армійських гарнізонів, посилили охорону західних рубежів держави спільно із польськими та чехословацькими прикордонниками. Загалом під час Великої блокади, яка тривала до 1 квітня 1946-го, радянська влада задіяла 229 тисяч силовиків.

Поряд із посиленим контролем за шляхами пересування радянські силовики провели майже 98 тисяч оперативно-чекістських заходів, під час яких ліквідували 100 підрозділів УПА та структурних одиниць підпілля, вбили понад 10 тисяч борців українського визвольного руху.

 Були випадки, коли розшукові заходи супроводжувались незаконною конфіскацією майна і продуктів харчування селян.

 У відповідь повстанці здійснили 2 598 бойових і диверсійних операцій по усій країні.

Схожі матеріали

olga-ilkiv.jpg

“Я є націоналістка і націоналісткою помру”, – зв’язкова Романа Шухевича Ольга Ільків

600.jpg

Шість міфів про Шухевича, які не дають вам спокою

hitar2.jpg

(Не)вирване коріння. Репортаж із "партизанської столиці" — Хітара

Ілюстрація Олени Сметани

Є лише одна заковика. Віталій Ляска

bez_b 800x500_2 (1).jpg

Історичні відносини між Україною та Польщею | Леонід Зашкільняк

Об’єднані батальйони «Нахтігаль» і «Роланд» у Франкфурті-на-Одері, осінь 1941 року. Роман Шухевич стоїть крайній у першому ряду. Джерело: Архів ЦДВР

Шлюб за розрахунком. Роман Шухевич і німецьке військо

600.jpg

"Про колективне-особисте". Огляд книги "Нотатки з кухні “переписування історії” Володимира В’ятровича

школа сео

Альтернативна освіта 1940—1960-х років

600.jpg

Гуцулка з Криворівні, яка стала легендою