11:37, 22 лютого 2022

У мережу виклали кадри української хокейної команди “Лев” 1947 року

Відео опублікували спеціально до завершення хокейного турніру в межах цьогорічних зимових Олімпійських ігор.

z1645187441a12316i.jpg
Zbruc.eu

У мережі YouTube виклали унікальне відео 1947 року, у якому йдеться про українську хокейну команду “Лев”. Оприлюднені кадри відзняли у таборі переміщених осіб у німецькому Міттенвальді. Ролик є частиною фільму українського діаспорного режисера Богдана Солука “У таборах втікачів у Німеччині”, який вийшов 1949 року.

Про це повідомляє Zbruč.

Уривок відео про українську хокейну команду “Лев” опублікувала ініціатива “Архіви діаспори” до завершення хокейного турніру в межах зимових Олімпійських ігор - 2022.

У статті зазначають, що українську хокейну команду “Лев” створили з ініціативи Омеляна Бучацького. Він був гравцем львівської “України”, яка 1942 року виграла два міжнародні хокейні турніри.

Добре зіграним у Львові складом команда “Лев” спочатку громила суперників з інших таборів, а потім і німецькі професійні команди. З іноземними командами “леви” зіграли вісім матчів. Як згадує учасник тих подій Олег Лисяк, “ми хотіли творити історію українського хокею!”

Суперниками українців у Міттенвальді стала збірна американських військових “Red Wings”, матч організовував особисто Бучацький.

“Телеграми йшли до наших гравців з інших міст, вболівальники нашої команди, тобто цілий Міттенвальд, перестали говорити про від’їзд до Америки, а тільки й мріяли про перемогу”, – розповідав Бучацький.

Зазначають, що якістю екіпірування команда “Red Wings” однозначно переважала хокеїстів “Лева”.

“Американці, величезні під два метри зросту, твердо запанцеровані, жували свої гумки і посміхалися. І їх посмішки дещо нас нервували, але ми повторювали собі: “Почекайте, “крилаті”, зараз ми вам ті крила підріжемо”, – згадував Бучацький.

Того дня українська команда у складі Калитяка, Лисяка, Бучацького, Марковського, Світенка, Цимбалістого, Диця та воротаря Шкляра розгромила “Red Wings” з рахунком 10:1.

z1645187350a12316i.jpg

Хокеїсти команди "Лев" (Міттенвальд) Ю.Дицьо (ліворуч) і Омелян Бучацький, 1945 рік

Zbruc.eu

Після 1949-го команда “Лев” поступово припинила брати участь у змаганнях. Спорт у таборах Ді-Пі почав занепадати, українські спортсмени емігрували до США, Канади, Франції, а Омелян Бучацький – до Австралії.

“Спорт у таборах переміщених осіб не лише гуртував людей, а й давав змогу вижити. Це була нагода ідентифікувати себе за національною ознакою на міжнародних змаганнях, не маючи своєї власної держави”, – йдеться у статті.

Підсумовуючи спортивне життя в таборах Ді-Пі, Омелян Бучацький казав: “…Ми тут на еміґрації відбули ряд так званих історичних зустрічей в українському спорті. З турками, іспанцями, балтійцями у копаному м’ячі, з тими самими балтійцями у спортових грах і, врешті-решт, із “дітьми вуйка Сема”, тобто американцями, в гокеї та відбиванці”.

Нагадаємо, до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту ініціатива “Архіви Діаспори” на своєму YouTube-каналі опублікувала унікальні кадри кінохроніки з митрополитом Климетієм Шептицьким.

Схожі матеріали

krasa_tekst-5.original.jpg

"До добра і краси" Юліана Дороша. Перший повнометражний галицький фільм

600.jpg

Львівський Йордан, що знайшовся в Лос-Анджелесі. Кінопродюсер Олександр Дебич про пошук старих фільмів

сео

"Оскар" за фільм, якого краще б не було

Інший Франко 1200

“Інший Франко”. Фільм, який не подобається ні критикам, ні творцям

14086435_1427256110634793_1369865622157454586_o

"Операція Б": фільм про бандерівців — не про бандерівців

600.jpg

Сліди "Диявола по сусідству"

Сео_Миколайчук.jpg

П’ять причин передивитися фільм “Вавилон-ХХ”

1fa7a34-7- (1)

"Трагедія Карпатської України". Фільм 1940 року