10:06, 14 січня 2022

У Львові презентували інтерактивний тур доповненої реальності про втрачені пам’ятки

Завдяки спеціальному додатку можна “прогулятись” пам’ятками та зробити фото.

tur2.jpg
spadshchyna.lviv.ua

У Львові презентували інтерактивний тур доповненої реальності про назавжди втрачені пам’ятки міста. Це перший схожий в Європі стартап у сфері інтерактивно-історичних реконструкцій з допомогою технологій доповненої реальності.

Про це повідомляє ЛКП Бюро спадщини.

“Охочі зможуть побачити, який вигляд мала львівська Ратуша у XVII столітті, відому Краківську браму, усю велич Високого замку на піку своєї могутності, а також побачити як виглядала синагога Золота Роза у минулому столітті”, - йдеться в повідомленні.

У рамах цього проєкту біля входу у Ратушу встановили стенди, на яких зображені зруйновані пам’ятки архітектури, відтворені за допомогою технологій доповненої реальності.

“Цього разу у нас виставка дещо незвична – про доповнену реальність, про ті пам’ятки Львова, які, на жаль, втрачені... Нам, як комунальному підприємству, яке займається, власне, популяризацією культурної спадщини, цікаво, щоб про цей проєкт дізналося якомога більше людей, щоб люди мали більше можливостей, більше ресурсів для вивчення культурної спадщини міста”, – розповів керівник ЛКП Бюро спадщини управління охорони історичного середовища Павло Богайчик.

Як користуватися додатком та побачити як виглядали ці об’єкти на локаціях в місті, розповів автор ідеї, засновник стартапу Chameleon Age Ігор Ковалишин.

“Людина підходить до руїн пам’ятки, сканує QR-код, завантажує додаток, відкриває платформу доповненої реальності, вибирає “Львів”, споруду, біля якої вона є, відкриває камеру – і з’являється споруда в реальному розмірі. Можна гуляти, робити фото, слухати довідкову інформацію. Ми займаємося спорудами, які ніколи не відбудують, як, до прикладу, Високий замок. А завдяки додатку можна побачити, прогулятися. Також це і престиж для міста, і історична складова, і освітня: ми хочемо, щоб школярі, студенти чи історики на цьому вчилися. Відтворення – історично достовірні, і архітектурно все правильно. Консультуємося з істориками, як все відновлювати і тоді робимо 3D-модель. А програма відтворює і колізей, і замок – все в реальному розмірі”, – наголосив Ігор Ковалишин.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Вікіпедія запустила акцію з написання статей втрачені пам'ятки України.

Схожі матеріали

800-6.jpg

“Леськівське диво” родини Даховських

IMG_9314-126.jpg

Терновиця, яка охрестила Шептицького

хотин-дрон.jpg

10 українських фортець, які ви маєте побачити до кінця зими