16:40, 11 травня 2022

У Києві відкрили першу в країні музейну виставку про російсько-українську війну

Перша в країні та світі музейна виставка про російсько-українську війну "Україна-розп'яття" відкрилася у Національному музеї історії України у Другій світовій війні

Уперше у світовій музейній практиці створено офлайн-проєкт про війну в реальному часі й під час тієї самої війни. Виставка експонуватиметься у виставковому центрі Музею.

Про історію створення унікальної експозиції та її значення для українців і світової спільноти розповів Юрій Савчук – генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні, кандидат історичних наук, куратор виставки "Україна – розп’яття".

Робота з комплектування музейної колекції розпочалася наприкінці березня 2022 року. На початку квітня, після деокупації Київщини та Чернігівщини музейники вирушили в експедиції до вщент поруйнованих м. Ірпінь та Буча, смт Бородянка, Гостомель і Макарів, с. Михайлівка-Рубежівка, Андріївка, Липівка, Маковище, Стоянка, Лук’янівка, Перемога та інших населених пунктів. Тепер за допомогою оригінальних предметів і світлин Музей презентує світу страшні реалії цієї війни. 

12.jpg
Усі фото надав Національний музей історії України у Другій світовій війні

Один із акцентних експонатів виставки – зранена ікона "Зняття з Хреста", в якій застряг осколок російської міни. Образ із понівеченого ворогом храму Св. Димитрія Ростовського в смт Макарів на Київщині.

В експозиції виставки представлено унікальні артефакти повномасштабного зіткнення, що триває просто цієї миті. Серед них карта захоплення м. Київ диверсійними групами й майже весь ворожий арсенал зброї, якою нищать Україну.

Сповіщення про повітряну тривогу, загроза ракетного чи авіаудару, робота військ ППО або приліт... Для мільйонів українців рятівними стали звичайні підвали. Зануритись у реалії життя людей в одному з укриттів смт Гостомель можна в Музеї. Побут мешканців відтворено завдяки автентичним речам.

Виставка відбулася завдяки співпраці з Офісом Президента України, комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Міністерством культури та інформаційної політики України, Міністерство оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України, Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України Міністерство внутрішніх справ України, Національною гвардією України, Національною поліцією України, Службою безпеки України, Військовою адміністрацією Києва, Гостомельською селищною військовою адміністрацією, Іванківською селищною радою. 

Схожі матеріали

Jurij Prohasko 600.jpg

“Кожне покоління українців має травму від росіян”, – психоаналітик Юрко Прохасько

Halyna_Pahytiak.jpg

Київ об’єднав Україну

Путін в ролі Невського_960х560_1

Путін в ролі Нєвского. Нові російські історичні темники

165902-uk

Путін воює і програє свою останню війну. Тімоті Снайдер про поразку Росії

ук.jpg

Москва дістає старі ідеологеми: що таке "Малоросія" та "Новоросія"?

Pekar Valerij.jpg

“Наша остаточна перемога – це внутрішні зміни в Росії”, – Валерій Пекар

Рашизм 1200

"Рашизм: Звір з безодні". Уривок з книжки Лариси Якубової

budynok slovo.jpg

Нове життя будинку "Слово"

obkladunka Sydun 800x500.jpg

Як зростав російський імперіалізм | Данило Судин