14:57, 2 червня 2021

У Києві відкрили меморіальну дошку на честь Мирослава Скорика

Захід відбувся у Національній музичній академії України ім. П. Чайковського.

IMG_20210602_183738.jpg
mkip.gov.uа

У Києві відкрили меморіальну дошку на честь видатного українського композитора Мирослава Скорика.

Про це повідомляє  пресслужба міністерства культури.

“Рівно рік минув, як Мирослава Михайловича не стало. Його музика продовжує лунати всюди, а ім'я закарбовано у світову культуру. Музичні твори Скорика є надбанням, яким пишаєшся. І до прослуховування яких хочеться повертатися знову і знову. Просто до мурах”, – заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Він додав, що МКІП разом з Державним агентством з питань мистецтв та мистецької освіти працює над заснуванням державної премії у музичній сфері імені Мирослава Скорика.

“Уряд вже схвалив відповідний законопроєкт. Очікуємо на прийняття законодавчих змін, аби заснувати її, та вже розробляємо положення і критерії”, – повідомив міністр.

Мирослав Скорик – всесвітньовідомий український композитор, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, лауреат міжнародних конкурсів. Був співголовою Спілки композиторів України (2006-2010), художнім керівником Київської опери (2011-2016). Народився Мирослав Скорик у 1938 році у Львові, його бабуся була рідною сестрою Соломії Крушельницької. 

У 1947 році родину Скориків репресували та вислали в Сибір. Лише в 1955 році 17-річний Мирослав разом з сім’єю повернувся до рідного Львова. 

Навчався у Львівській консерваторії по класу композиції і, паралельно, на теоретичному відділенні у відомих музикантів – Станіслава Людкевича, Романа Сімовича, Адама Солтиса. 

У 1963 році Мирослав Скорик став наймолодшим на той час членом Спілки композиторів України, разом з тим і наймолодшим педагогом у консерваторії. У свої 25 він почав викладати спочатку у Львівській, а з 1968 року і в Київській консерваторіях.

Скорик – один з найяскравіших представників сучасного покоління композиторів. Доробок митця містить різноманітні музичні жанри: оперу, балет, твори для оркестру, ансамблів, фортепіано соло. Його музика, поєднуючи в собі яскравий національний колорит і сучасну музичну техніку, увійшла до репертуару багатьох українських і зарубіжних виконавців і колективів. 

Скорик створював музику до кінострічки Сергія Параджанова “Тіні забутих предків”. Тоді й виник один з найвідоміших творів композитора - “Гуцульський триптих” для симфонічного оркестру. 

Крім композиторської діяльності Мирослав Скорик був відомий і як ініціатор і співзасновник багатьох міжнародних музичних фестивалів.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Личаківському цвинтарі у Львові на могилі  Мирослава Скорика зведуть пам’ятник “Плакальниця”, як на могилі польського композитора Фридерика Шопена. 

Схожі матеріали

600.jpg

"Не отвержи мене": Чому Україна вслід за імперією забула перших класиків

600.jpg

Українське кохання Ференца Ліста

Невмержицький_Listing

“Називати Чайковського українським композитором – або неосвіченість, або меркантильність”, – Стас Невмержицький

Щедрик 1200 діти

Повернення “Щедрика”. 100 років по тому

600.jpg

Передсмертне пророцтво Миколи Леонтовича

сео

На захист Чайковського від маразматиків та Національної музичної академії від ганьби. Антон Дробович