12:24, 19 січня 2021

На могилі Скорика на Личакові зведуть пам’ятник “Плакальниця”, як у Шопена

Користувачі соцмереж назвали проєкт “кічовим плаґіатом”.
139780419_2161546893982797_9046585226193296819_o.jpg
facebook.com/kozytskyy.maksym.official Ескіз пам'ятника на могилі Мирослава Скорика

На Личаківському цвинтарі у Львові на могилі композитора Мирослава Скорика зведуть пам’ятник “Плакальниця”, як на могилі польського композитора Фридерика Шопена. 

Очільник Львівської облдержадміністрації Максим Козицький повідомив, що проєкт ініціювала дружина митця Адріана Скорик.

“Забажала, аби це була скульптура «Плакальниця». Схожий образ зажуреної дівчини є на могилі Фредеріка Шопена на кладовищі Пер-Лашез у Парижі, де подружжя Скориків побувало два роки тому. Мирославу Михайловичу тоді дуже сподобався цей меморіал”, - зазначив Козицький на своїй сторінці у фейсбук.

Натомість користувачів соцмереж ескіз майбутнього пам’ятника обурив.

“Прикро, що на могилі одного з найпотужніших композиторів сучасности встановлять отакий кічовий плаґіат”, - написав у коментарях Денис Мандзюк.

“Це несмак і гігантизм. Почуйте, це ж на століття плювок у Личаків і дух місця”, - вважає Вахтанг Кіпіані.

“Коли є гроші, але немає смаку, відчуття естетики і розуміння пам'яткохоронного середовища - тоді з'являється отаке, з розмахом ромських баронів”, - висловилася Устя Стефанчук.

У коментарях також відзначили, що могила Скорика розташована у першому ряді на центральній алеї цвинтаря поряд із похованнями Володимира Івасюка, Францішека Смольки та Францішека Яворського.

“Пам'ятник мав би гармонійно вписатися у "видатне" середовище, а не здоміновувати весь простір навколо. Тому дуже сподіваюсь, що такий проєкт не реалізується. Прошу, перегляньте”, - йдеться в одному із коментарів.

Однак підрядники вже встановили постамент та виконали частину робіт із вапняку. За словами Козицького, невдовзі розпочнуть виготовлення бронзового картуша з портретом Мирослава Скорика та моделі “Плакальниці”. Закінчити зведення пам’ятника планують до 1 червня – роковин смерті композитора.

Загальна вартість робіт – приблизно 1, 4 млн грн.

140289660_2161546780649475_7035877457466341549_o.jpg
facebook.com/kozytskyy.maksym.official

Відзначимо, пам’ятник на могилі Фридерика Шопена, з якого скопіювали скульптуру, звели в середині XIX століття. На могилі встановлена мармурова статуя музи Евтерпи, покровительки музики. Перед монументом – портрет композитора.

resize.jpg
Пам'ятник на могилі Фридерика Шопена на паризькому цвинтарі Пер-Лашез tripadvisor.сom

Мирослав Скорик помер 1 червня 2020 року. Йому був 81 рік. 

Скорик є автором музики до фільмів "Тіні забутих предків", "Гуси-лебеді летять", "Високий перевал" та інших стрічок. Найвідомішими творами Мирослава Скорика є опера "Мойсей", балет "Повернення Батерфляй", поема "Сильніше смерті" і концерт для оркестру "Карпатський".

Композитор має звання Героя України за видатні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку національного музичного мистецтва, багаторічну плідну композиторську, педагогічну і громадську діяльність.

Також Скорик нагороджений орденами "За заслуги" I, II та III ступенів.