14:17, 26 листопада 2021

У Києві “Батьківщину-мати” пропонують переробити в архистратига Михаїла

В обґрунтуванні автор петиції зазначив, що “жіночка” виглядає “досить чоловікоподібно” та ще й тримає у руках щит і меч. Тож пам'ятник нескладно буде перетворити на статую архистратига Михаїла.

На сайті Київської міськради зареєстрували електронну петицію, автор якої пропонує переробити радянський пам'ятник “Батьківщина-мати” на статую архистратига Михаїла. 

“Статуя “Батьківщина-мати” на Печерський пагорбах столиці є найвищою монументальною спорудою в Європі та є однією з найвідоміших туристичних споруд української столиці. Але початковий задум та совєцька естетика цієї споруди не відповідає сучасним політичним та ідеологічним вимогам нашого суспільства”, – вважає автор петиції Олександр Артьомов.

Водночас, на його думку, демонтаж монумента “видається недоцільним”, оскільки статуя “міцно вписалася в обриси нашого міста”. Окрім того, це доволі затратно. 

“Оскільки ця жіночка виглядає досить чоловікоподібно, а ще й тримає у руках щит та меч, нескладно буде перетворити її на статую архистратига Михаїла – патрона нашого міста. З цією метою прибрати груди, замінити совєцький герб на герб Київа, та домонтувати крила. Якщо знайдуться додаткові кошти – зробити крила рухомими, щоб вони коливалися під дією вітру”, – йдеть у петиції.

Петицію опублікували 24 листопада, наразі її підтримали менше ніж 20 осіб із 6 тисяч необхідних для розгляду.

Нагадаємо, раніше глава Інституту національної пам’яті Антон Дробович повідомляв, що кошти для демонтажу герба на пам’ятнику “Батьківщини-матері” готові виділити меценати. Однак потрібно дочекатись відповідного рішення Верховної Ради, бо “через пандемію коронавірусу ні міністерству, ні уряду було не до того”.

Схожі матеріали

сео Теліга

Серце з любови та криці

мозаїка сео

Київський Дмитро Солунський. Українська мозаїка з Третьяковської галереї

холодний яр сео

Останній бій холодноярців

щорс сео

Пам’ятник Миколі Щорсу у Києві. Історія скандального монумента

хрещатик сео

Міста війни: яких збитків зазнала Україна під час Другої світової

Halyna_Pahytiak.jpg

Київ об’єднав Україну

600.jpg

Вільні для Бога, гидкі для наці

Пуща_Сео.jpg

ЗаПущений спокій

6.jpg

Сергій Єкельчик: “При нацистській окупації кияни використовували ті ж самі стратегії виживання, що й при радянській”