12:24, 24 січня 2022

У Харкові відновили меморіальну дошку мовознавцю Юрію Шевельову

У 2013 році, після рішення міської ради, дошку демонтували, розгромивши кувалдами.

CeETh1643017424dkvQq.jpeg
Фото: Анатолій Бабічев

У Харкові відновили меморіальну дошку українському вченому-мовознавцю, а також культурному та науковому діячеві Юрію Шевельову (Шереху).

Про це повідомляє пресслужба Українського інституту національної пам’яті.

Відновлену дошку встановили на фасаді будинку “Саламандра” (вулиця Сумська, 17). Там з 1915 до 1943 року проживав український науковець.

У пресслужбі наголосили, що першу меморіальну дошку у місті встановили у 2013 році. Однак Харківська міськрада вирішила її демонтувати, назвавши причиною співпрацю Шевельова з окупаційним нацистським режимом.

“Співпраця науковця обмежувалась виключно тим, що протягом 1941-1943 років Юрій Шевельов опублікував низку статей на культурологічну та літературознавчу тематику у місцевому виданні “Нова Україна”, – зазначили в Українському інституті нацпам’яті.

Замість цивілізованого демонтажу у 2013 році відбулося варварське знищення дошки кувалдами. Тоді демонтаж викликав хвилю обурення наукових та громадських організацій.

Відновили дошку коштами громадян, які збирали на краудфандинговій основі.

Юрій Шевельов (псевдоніми – Юрій Шерех) – мовознавець та літературознавець українського зарубіжжя. Автор 17 книг, зокрема фундаментальних праць “Нарис сучасної української мови” (1951), “Передісторія слов’янської мови: історична фонологія загальнослов’янської мови” (1965), “Історична фонологія української мови” (1979).

В останній роботі довів, що після розпаду праслов’янської мови у VІ столітті на теренах східного слов’янства сформувались п’ять діалектних зон – києво-полоцька, галицько-подільська, полоцько-смоленська, новгород-тверська, муромо-рязанська, з яких у ХІ столітті й постали українська, білоруська та російська мови. Цим завдав потужного удару по теорії походження слов’янських мов Олексія Шахматова з його “загальноруською єдністю” та “загальноруською прамовою”.

Схожі матеріали

bez_b3 800x500

Малоросійський кордон, козацькі повстання та більшовики. Історія Слобожанщини | Володимир Маслійчук

Лесь Курбас

Довга дорога на схід Леся Курбаса

сео

Будинок "Слово": Нескінчений роман на великому екрані

Література 1920-их | Ярина Цимбал

Література 1920-их | Ярина Цимбал

семенко сео

Чому Семенко палив Шевченків "Кобзар"?

Пам'ятник Шевченку Ромни

Перший пам’ятник Шевченкові в Україні

600хвильовий.jpg

13: символічне в житті Миколи Хвильового

7_8N41JSb.max-800x600

"Це було справді нове мистецтво". Спогади галицького актора про "Березіль"

01_2-25995

"Монстр-процес". Валентин Садовський про справу СВУ