11:31, 2 липня 2021

У Чернівецькому архіві знайшли документи про проголошення Української держави в 1941 році

Акт про відновлення Української держави на Буковині проголосив  один із керівників крайового проводу ОУН Мирослав Кіндзірський. 

630_360_1625067042-461.jpg
ukrinform.ua

У Чернівецькому обласному архіві знайшли документи ОУН які підтверджують проголошення на території Буковини Української держави 30 червня 1941 року.

Про це повідомили у пресслужбі Чернівецької ОДА.

Документальні підтвердження того, що на Буковині проголосили Українську державу, виявив керівник державного архіву області Микола Рубанець. Знахідка дозволяє краще зрозуміти історію національно-визвольного руху в Україні, кажуть у Чернівецькій ОДА.

“Унікальні документи, які знайшли у Державному архіві Чернівецької області, свідчать, що 30 червня 1941 року один із керівників крайового проводу ОУН Мирослав Кіндзірський на Буковині проголосив Українську державу. Буковина 80 років тому боролася за власну державність, а синьо-жовті прапори майоріли у багатьох селах області”, – йдеться у повідомленні.

З документів випливає, що проголошення викликало широкий резонанс і отримало підтримку українського населення краю. Під проводом ОУН у низці населених пунктів регіону організували масові збори, створили українські владні структури, поліцію, загони самооборони. З будинків зняли радянські прапори та замінили їх на  синьо-жовті стяги.

1625064496-5847.jpeg
Фото: Чернівецький обласний архів

Архівні матеріали експонують на виставці у приміщенні Чернівецької ОДА. Також з документами можна ознайомитись   за посиланням.

30 червня 1941 року у Львові Організація українських націоналістів (Б) під проводом Степана Бандери проголосила  відновлення Української Держави. У цей день у місто увійшли німецькі війська. Керівником українського уряду став один із керівників ОУН Ярослав Стецько. 

Стецько зачитав Акт відновлення Української Держави у будинку Товариства “Просвіта” у Львові. Окрім іншого, він проголошував тимчасову столицю у Львові (до звільнення Києва).

Інформацію про утворення Української держави поширювали у Львові через радіостанцію, яка на той час була захоплена ОУНівцями. Через спонтанні збори людей, які налічували тисячі учасників, осередки влади УД утворилися загалом в 11 з 24 областей України.

Проти утворення Української держави майже одразу почала виступати нацистська Німеччина. 5 липня німці арештували голову Проводу ОУН Степана Бандеру, а 11-12 липня – Стецька й низку інших діячів УД. Це, фактично, й стало кінцем Української держави, хоча місцеві осередки влади в деяких випадках існували ще до вересня 1941 року.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в архіві СБУ виявили дві раніше неопубліковані фотографії рідної сестри провідника ОУН Степана Бандери Володимири.

Схожі матеріали

Untitled-2.jpg

Вільні серцем. Історії борців за Україну, які дожили до Незалежності

Безсмертний 600

“Я заходив у зал і думав, чи держава протримається ще добу”, — Роман Безсмертний

800x500 obkladunka Golowaxa.jpg

Як змінювався світогляд українців за 30 років | Євген Головаха

екзил 1200

Державний центр УНР в екзилі: три чверті століття на повернення

Микола Вересень

Як Україна не стала Росією? | Микола Вересень

Скоропадський 960

Створити державу за лічені місяці

барчук 2

"Ми не думали, що для прозріння доведеться 31 рік чекати російських ракет", — Мирослава Барчук

сео

Гасло, якого боялися й уникали

прапор

Український прапор на Олімпіаді 1976 року