10:19, 19 липня 2021

Справа Стуса: Завдяки судовому процесу видавництво продало понад 100 тисяч примірників

Автор книжки Вахтанг Кіпіані планує передати примірник Ілону Маску, щоб “Справа Василя Стуса” здійснила космічну мандрівку. 

Справа Стуса
wz.lviv.ua

Завдяки судовому процесові навколо книжки українського журналіста Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” вже продали 105 тисяч її примірників.

Про це повідомляє Укрінформ. 

“Через судову тяганину попит на книжку значно зріс. Якби не суд, продажі були б на рівні 20 тисяч примірників. А так нам вдалося продати від 103 до 105 тисяч книжок”, – вважає Вахтанг Кіпіані.

Водночас він зазначив, що народний депутат Віктор Медведчук, який вимагав заборони книжки, не виконує судового рішення. Проросійський політик не виплатив видавництву затвердженої судом суми.

Окрім того, за словами журналіста, книжка вже побувала на вершинах кількох гір світу, її примірник отримав український військовослужбовець Віталій Марків, поки чекав на судове рішення в італійській в'язниці.

Кіпіані має намір домовитися з бізнесменом Ілоном Маском, який готується відправляти у космічні польоти туристів, аби книжка здійснила мандрівку у космос.

Наприкінці 2015 року Служба безпеки України відкрила доступ до документів КДБ та архівів 1917-1991 років. Серед них – томи справи українського поета, дисидента-“шістдесятника” Василя Стуса.

Вперше в історії України всі архівні матеріали справи засудженого дисидента зібрав та видав журналіст, публіцист, історик Вахтанг Кіпіані у книжці “Справа Василя Стуса”.

Через те, що вона містить фрагменти судових засідань, де адвокатом Василя Стуса виступав Віктор Медведчук, який нині є депутатом і проросійським політиком, той подав позов та частково виграв його у жовтні 2020 року. Суд першої інстанції заборонив розповсюджувати книжку.

Видавництво Vivat, що видало книжку, подало апеляцію на це рішення до Київського апеляційного суду.

19 березня, Київський апеляційниц суд практично скасував рішення першої інстанції щодо заборони книжки журналіста Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” . Віктора Медведчука зобов'язали виплатити видавництву Vivat майже 300 тисяч гривень.

Детальніше про книжку Вахтанга Кіпіані читайте у матеріалі “Вахтанг Кіпіані: “Справа Василя Стуса триває і досі".

Схожі матеріали

сео стус

"Міліція Стуса посадила, міліція хоче його реабілітувати"

600.jpg

Стус проти русифікації. Історія листа, що мав стати маніфестом

Іван Світличний 1200

Вусатий естет з Уманської. До тридцятих роковин смерти Івана Світличного

Віра Агеєва 960

Епічні часи, класика і Нобелівка на трьох. Віра Агеєва

o_19fpteckv4sd1ar5f6itrb1ank2q.jpg

28 коротких років Василя Симоненка. Подорож місцями поета

dysydenty 1100х400.jpg

Дисиденти. Історії політв'язнів радянського режиму

Стус

Сновиди веселого цвинтаря. Віталій Ляска

60.jpg

"На тлі ігнору держави": як висвітлюють історію дисидентства

василь_стус_1.jpg

Не бути рабом. Як українські дисиденти протистояли зросійщенню