09:58, 10 червня 2021

Справа Стуса: Суд зобов'язав Медведчука сплатити видавництву Vivat майже 300 тисяч гривень

Відповідне рішення Апеляційний суд Києва ухвалив 1 червня. 

Справа Стуса
wz.lviv.ua

Апеляційний суд Києва оголосив додаткове рішення у справі за позовом лідера проросійської партії ОПЗЖ Віктора Медведчука до ТОВ “Видавництво “Віват”. Політика зобов'язали заплатити  295,7 тисяч гривень на користь підприємства.

Про це повідомляє “Детектор медіа”.

Згідно з судовим реєстром, 15 квітня 2021 року до Київського апеляційного суду надійшла заява видавництва Vivat, яке видало книжку Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса”, про стягнення з Віктора Медведчука судових витрат на “професійну правничу допомогу” у розмірі 271,77 тисяч гривень та “витрат, пов’язаних з явкою представників до суду”, у розмірі 56,8 тисяч гривень. Також у заяві просили компенсувати витрати зі сплати судового збору за подачу апеляційної скарги.

Після цього, 19 травня, Медведчук направив до суду заяву, у якій просив відмовити видавництву у задоволенні цих вимог.

1 червня Апеляційний суд постановив частково задовольнити заяву видавництва Vivat, оскільки “витрати на професійну правничу допомогу та витрати, пов’язані з явкою представників товариства до районного суду є співрозмірними зі складністю цієї справи”.

Тож суд постановив стягнути з Медведчука на користь видавництва 295,7 тисяч гривень витрат на правничу допомогу та 2,3 тисячі гривень судового збору за подання апеляційної скарги.

Наприкінці 2015 року Служба безпеки України відкрила доступ до документів КДБ та архівів 1917-1991 років. Серед них – томи справи українського поета, дисидента-“шістдесятника” Василя Стуса.

Вперше в історії України всі архівні матеріали справи засудженого дисидента зібрав та видав журналіст, публіцист, історик Вахтанг Кіпіані у книжці “Справа Василя Стуса”.

Через те, що вона містить фрагменти судових засідань, де адвокатом Василя Стуса виступав Віктор Медведчук, який нині є депутатом і проросійським політиком, той подав позов та частково виграв його у жовтні 2020 року. Суд першої інстанції заборонив розповсюджувати книжку.

Згодом виявилося, що рішення ухвалила Марина Заставенко, яку у 2017 році хотіли звільнити за зв'язки з так званою “ДНР”.

Після рішення суду українці повністю розкупили перший наклад книги фактично впродовж години. 

Тим часом видавництво Vivat, що видало книжку, подало апеляцію на рішення про заборону “Справи Василя стуса” до Київського апеляційного суду.

19 березня суд практично скасував рішення попередньої інстанції, залишивши в силі лише одну із 27 позивних вимог Медведчука. Йдеться про припущення, що нинішній проросійський політик “був наданий і підтримуваний органами держбезпеки безпосередньо до процесу Василя Стуса”.

Детальніше про книжку Вахтанга Кіпіані читайте у матеріалі “Вахтанг Кіпіані: “Справа Василя Стуса триває і досі".

Схожі матеріали

сео стус

"Міліція Стуса посадила, міліція хоче його реабілітувати"

600.jpg

Стус проти русифікації. Історія листа, що мав стати маніфестом

Іван Світличний 1200

Вусатий естет з Уманської. До тридцятих роковин смерти Івана Світличного

Віра Агеєва 960

Епічні часи, класика і Нобелівка на трьох. Віра Агеєва

o_19fpteckv4sd1ar5f6itrb1ank2q.jpg

28 коротких років Василя Симоненка. Подорож місцями поета

dysydenty 1100х400.jpg

Дисиденти. Історії політв'язнів радянського режиму

Стус

Сновиди веселого цвинтаря. Віталій Ляска

60.jpg

"На тлі ігнору держави": як висвітлюють історію дисидентства

василь_стус_1.jpg

Не бути рабом. Як українські дисиденти протистояли зросійщенню