11:41, 17 березня 2021

“Щедрик” Леонтовича планують внести до списку ЮНЕСКО

Щедрівку вважають “першим проєктом культурної дипломатії в історії модерної України”.

shhedryk_noty.jpg
www.poglyad.tv

Українську щедрівку “Щедрик” в обробці Миколи Лентовича, (відому в англомовній версії як “Carol of the Bells”) планують внести до Списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Цю ідею реалізовуватимуть у кілька етапів — до вересня 2022 року.

Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

Зазначається, що сам процес внесення “Щедрика” до Списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО триватиме майже два роки і реалізовуватиметься у три етапи. До червня 2021 року щедрівку планують внести у місцевий перелік нематеріальної культурної спадщини, а до жовтня — у Національний.

Лише після цього “Щедрика” подадуть на внесення до Списку нематеріальної культурної спадщини людства міжнародної організації ЮНЕСКО. За прогнозами, цей етап розпочнеться у грудні 2021 року і триватиме до вересня 2022-го.

Також передбачено видання комплекту монет “ЩЕДРИК – Carol of the Bells” та книги “Від Щедрика до Carol of the Bells” українською і англійською мовами.

Ці заходи приурочують до сторіччя першого виконання “Щедрика” у США, як “першого проєкту культурної дипломатії в історії модерної України”.

“Щедрик” — всесвітньо відомий твір українського композитора Миколи Леонтовича, який був створений на початку ХХ століття. 

Американська прем'єра “Щедрика” відбулася 5 жовтня 1922 року. Тоді український хор Олександра Кошиця дав концерт у найпрестижнішому концертному залі Нью-Йорка Carnegie Hall. 

У 1936 році популярний американський композитор українського походження Петро Вільговський написав низку англійських текстів до композиції “Щедрик”. Його англомовна версія “Carol of the Bells” стала однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

Текст української щедрівки також переклали французькою, фламандською та іспанською мовами.

Докладніше про історію визнання щедрівки Леонтовича читайте у матеріалі “Тріумф “Щедрика” у світі”.

Схожі матеріали

600.jpg

"Не отвержи мене": Чому Україна вслід за імперією забула перших класиків

600.jpg

Українське кохання Ференца Ліста

Невмержицький_Listing

“Називати Чайковського українським композитором – або неосвіченість, або меркантильність”, – Стас Невмержицький

Щедрик 1200 діти

Повернення “Щедрика”. 100 років по тому

600.jpg

Передсмертне пророцтво Миколи Леонтовича

сео

На захист Чайковського від маразматиків та Національної музичної академії від ганьби. Антон Дробович