09:26, 25 травня 2021

Помер ветеран УПА, активіст Майдану Теодор Дячун

Колишній підпільник відійшов у засвіти на 95-му році життя після важкої хвороби.

Дячун
Фото: Facebook-сторінка Вадима Кошеля

У Білій Церкві, на Київщині, помер ветеран УПА, керівник Білоцерківської станиці братства ОУН-УПА ім. Василя Якуб’яка Теодор Дячун.

Про це в понеділок, 24 травня, повідомив колишній секретар Білоцерківської міськради Вадим Кошель на своїй сторінці у Facebook.

“Після важкої хвороби помер Дячун Теодор Григорович – легендарний боєць Української Повстанської Армії, почесний громадянин м. Біла Церква”, – написав Кошель.

Цього року Теодорові Дячуну виповнилося б 95 років.

 

Теодор Дячун народився 20 березня 1927 року у селі Стегниківці на Тернопільщині.

У 14 років вирішив піти у підпілля, пів року проходив юнацький вишкіл ОУН-УПА. Прийняв таке рішення після того, як побачив  понад тисячу мертвих в’язнів Тернопільської тюрми, яких розстріляло НКВС. Серед загиблих були двоє дядьків Теодора Дячуна.

З 1943 року воював станичним у лавах УПА – очолював групу зі здобування набоїв і провіанту.

У 1949-му його арештували і засудили до розстрілу. Однак згодом вирок змінили на 25 років каторги і п'ять років таборів. Покарання відбував у Омській тюрмі та спецтаборі “Екібастуз-вугіллля” у Казахстані. 1956-го, під час хрущовської відлиги, вирок скоротили вдвічі. Виконував норму на 130% – день рахували за три.

Після смерті Сталіна Дячуна звільнили, жив у казаському Джезказгані. Довго працював на шахті,  водночас був змушений щотижня відмічатися у міліційному відділку.

З 1980-х оселився у  Білій Церкві. Із настанням незалежності провадив активну громадську та політичну діяльність. Під час Революції Гідності  регулярно чергував на Майдані. Неодноразово їздив на Донбас підтримати вояків батальйону “Київська Русь”.

Був нагороджений орденом “За заслуги” III ст. – за вагомий особистий внесок у національне та державне відродження України, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи і незалежності, активну громадську діяльність; відзнакою Президента України – Хрест Івана Мазепи – за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм; годинником від Голови Верховної Ради України; відзнакою “За заслуги перед Київщиною” Київської обласної ради.

31 серпня 2017 року Білоцерківська міська рада визнала Теодора Дячуна почесним громадянином Білої Церкви.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що 19 травня, у віці 94 років помер штурман дивізії “Галичина”, учасник битви під Бродами, політв'язень радянських таборів ГУЛАГу Євген Кавич.

Схожі матеріали

Пуща_Сео.jpg

ЗаПущений спокій

001_30352308_Негатив

У будні і свята. Як одягалися на Київщині сто років тому

bez_b 800x500_2 (1).jpg

Історичні відносини між Україною та Польщею | Леонід Зашкільняк

школа сео

Альтернативна освіта 1940—1960-х років

хмара сео

Не здати своїх: історія повстанського командира Петра Мельника "Хмари"

Бандера_СЕО.jpg

7 фактів про життя Степана Бандери

dnc4mtygguvsoioslwx6uojk7bdco3us

Безкоштовний борщ з нагоди святкування Сталінової смерти

600.jpg

Жива пам’ять. Як відтворюють одяг та побут УПА

600.jpg

Шість міфів про Шухевича, які не дають вам спокою