11:50, 4 червня 2021

Найбільший замок Львівщини відтворять у 3D форматі

Замок у Старому Селі – одна з 16 пам’яток,  які відскановують у межах проєкту “Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження”.

varta1.com.ua-3d-dji-0968-1622728309-1620x1080-1-0.jpg
loda.gov.ua

На Львівщині відсканували найбільший замок у регіоні  – фортецю у Старому Селі. Знімки використають для  створення  3D-моделі твердині.

Про це повідомили у Львівській ОДА.

“За допомогою фотоапаратів, сканерів та дронів ми максимально детально фіксуємо кожен сантиметр замкових стін. Протягом одного дня ми робимо тисячі фотографій, які дозволять відтворити будівлю у точних розмірах в тривимірному просторі. Для України це доволі нова технологія, але дуже перспективна”, – пояснює співзасновник компанії “Skeiron”, яка займається оцифруванням замку  Юрій Преподобний.

 

varta1.com.ua-3d-hbr-6436-1622728346-1620x1080-1-0.jpg
loda.gov.ua

У Львівській ОДА зазначають, що результати сканування можна  використати не лише для промоції унікальної пам’ятки, але й для моніторингу стану та потреб виконання проєкту консервації збережених стін замку. Адже лазерне сканування дозволяє зробити максимально точні обміри пам’яток та суттєво полегшує роботу реставраторів.

“Коли мова йде про виготовлення проєктів реставрації або консервації пам’яток, перш за все, необхідно детально зафіксувати актуальний стан. Цифрова модель дає повну геометрію складного об'єкту з деталізацією, якої достатньо, аби виконати обмірні креслення і визначити втрати пам’ятки. Крім того, ми отримуємо універсальне 3D-зображення, з яким можна надалі працювати – можемо сформувати план території, побачити стан елементів, які, зазвичай, недоступні для огляду. Аби отримати такі результати традиційним методом, потрібно значно більше часу та зусиль дослідників. А у випадку таких масштабних замкових руїн, як у Старому Селі, цей метод фіксації є найбільш ефективним”, – пояснив начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини Львівської ОДА Василь Петрик.

varta1.com.ua-3d-hbr-6512-1622728360-1620x1080-1-0.jpg
loda.gov.ua

Замок у Старому Селі – одна з 16 пам’яток,  які цього року відсканують у межах проєкту “Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження”. Створені 3D-моделі використають передусім для промоції цих об’єктів: планують надрукувати спеціальний набір AR-поштівок, які розповсюджуватимуть безкоштовно. Навівши камеру смартфона на листівку та скориставшись додатком “PocketCityAR”, можна буде побачити 3D-модель кожної пам’ятки. Вони доповнять об’єкти культурної спадщини з Києва, Харкова, Львова, Чорткова та Одеси, які вже є у додатку.

Старосільський замок – пам'ятка оборонної архітектури XV—XVII століть.  Перше укріплення на території Старого Села у вигляді дерев’яного замку збудовали у 1448 році для захисту південно-східних шляхів до Львова від набігів татар.

Замок перебудовували кілька разів: у 1498 році із черговим набігом татари спалили твердиню і зруйнували місто, а у   1648 році – козацькі війська Богдана Хмельницького.

У 1672 уже перебудована фортеця витримала облогу козаків та великої турецької армії.

На території замку облаштовували арсенал, пивоварню,  винокурню, склади для збіжжя. Частину споруд розібрали на будівельні матеріали. Останнім власником твердині до вересня 1939 року був граф Альфред Потоцький.

Площа замку – біля двох гектарів, що робить замок в Старому Селі одним із найбільших в Україні.

Схожі матеріали

800-500_mykulyntsi.jpg

Остання мешканка Микулинецького замку

600.jpg

Туманна Кам’янка Бузька. Золота галицька провінція

Годовиця 1200

У пошуках Пінзеля. Золота галицька провінція

IMG_1929

Костел у Добромилі. Золота галицька провінція

600.jpg

Скала-Подільська: 250 років у руїні

сео руїни

Книга як свідок обвинувачення. Галина Пагутяк

Кугаїв 1200

Кугаївська капличка. Золота галицька провінція

600.jpg

Костел у Демні: забута пам’ятка. Золота галицька провінція

600+.jpg

Великомостівська синагога – пам’ятник жертвам Голокосту. Золота галицька провінція