10:35, 9 березня 2021

Львівський історичний музей запрацює у форматі доповненої реальності

Також у планах є запуск 3D-турів у різних відділах та секторах музею.

Львівський історичний музей
Facebook.com/lviv.historical.museum

Зараз команда фахівців працює над оцифровуванням різних експозицій. Планується, що до платформи наразі увійдуть 64 експонати з 10 локацій Львівського історичного музею.

Про це повідомляє прес-служба Львівської міськради.

У львівській Ратуші зазначають: «Імерсивна платформа «Музей у 3D» — повністю інноваційний проєкт.

«Його головна мета — створення спеціальної платформи для оцифрованих у 3D-реальності музейних пам'яток, яка дозволить відвідувачам музею отримати нові враження від експозицій», — йдеться у повідомленні.

Команда фахівців розробляє спеціальний мобільний застосунок «Музей у 3D», який «працюватиме в парі» із інтерактивними поштівками. Відтак, через камеру смартфона музейні експонати постануть у форматі доповненої реальності.

«Кожна поштівка буде містити аудіосупровід. Завдяки інноваційним технологіям, музейні пам’ятки (особливо ті, що знаходяться у фондах) стануть максимально доступними — їх можна буде роздивитися, ознайомитися з короткою історією і самотужки дослідити на ресурсі Sketchfab», — розповіли у міськраді.

Окрім того, запрацює і сайт платформи «Музей у 3D», на якому будуть представлені 3D-тури з віртуальною експозицією, виготовлені в результаті масштабного оцифрування відділів та секторів Львівського історичного музею. 

Зараз триває процес оцифрування музейних експонатів. Команда працює над створенням 7 тематичних комплектів 3D-поштівок, до яких увійдуть 64 експонати з 10 локацій Львівського історичного музею: Кам’яниці Корнякта, Музею-Арсеналу, Палаццо Бандінеллі, Музею визвольної боротьби України, Музею історії Львова, Музею історії України, Музею історії науки і техніки, Музею «Літературний Львів поч. ХХ ст.» та Меморіальних музеїв Романа Шухевича і Євгена Коновальця.

Ініціатори проєккту — ТОВ «SKEIRON» (Скайрон) спільно з командою Львівського історичного музею, за підтримки Українського культурного фонду.