09:49, 7 вересня 2021

На відновлення костелу Святого Миколая потрібно понад 75 мільйонів гривень

Частину коштів обіцяють виділити благодійники.

d38be6e-241468273-450268876726022-8761535412268732122-n.jpg
Фото: Суспільне

За попередньою оцінкою фахівців, на відновлення костелу Святого Миколая, що постраждав внаслідок пожежі, потрібно понад  75 мільйонів гривень.

Про це повідомив міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко у своєму Телеграм-каналі.

“Наразі чекаємо на висновок ДСНС. Це підстава для замовлення експертної оцінки масштабу матеріальних збитків. Паралельно Нацполіцією ведеться слідство про причини загоряння. Після цього, стан костелу мають оцінити експерти, аби визначити, яка йому нанеслася шкода, скільки необхідно виділити на протиаварійні роботи та ремонт”, – розповів міністр.

Він зазначив, що за попередньою оцінкою фахівців, на відновлення храму потрібно від 75 мільйонів гривень. Частину суми обіцяють надати бізнесмени.

“До суми, які збере бізнес, решту потрібних коштів виділить держава. Тобто йдеться про унікальний кейс державно-приватного партнерства. Кошти, які перерахували (і перерахують) бізнеси та юридичні/фізичні особи, підуть саме на протиаварійні роботи. Тобто, на ліквідацію наслідків пожежі всередині костелу”, – наголосив Ткаченко.

За його словами, загалом всі роботи над костелом поділяються на три етапи – протиаварійні, термінові та реставраційні роботи фасаду. Кошти наразі збирають на перші два пункти, тоді як для третього фінансування, начебто “вже є, але роботи не розпочаті через затримку тендерних процедур”. Їх відновлять після з’ясування ступеня пошкодження будівлі.

Окремим пунктом винесли питання щодо відновлення органу. 

“Спілкуємось із виробником щодо розробки максимально релевантної заміни органу. Для того, щоб не було непорозумінь зазначу, що його відновлення буде не з фінансування, на які наразі збираються благодійні внески. Крім того, його розташування має бути окремо погоджено з релігійною громадою РКЦ”, – підкреслив міністр.

За словами Ткаченка, передачу костелу громаді РКЦ  уряд погодив ще минулого року за узгодженим алгоритмом.

Окрім того, він підкреслив, що наразі розпочати ремонт всередині будівлі неможливо. Спочатку  необхідно отримати висновки ДСНС та експертизу, що саме з пошкодженого і в якому порядку варто ремонтувати.

“Маємо переконатися, що високі температури не спричинили прихованих тріщин чи змін геометрії конструкцій. А також без оцінки та при неправильній послідовності робіт – можливе руйнування стін/стелі тощо”, – наголосив міністр.

Він додав, що орієнтовно, за пришвидшеною процедурою, протиаварійні роботи стартують з середини жовтня.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що  увечері 3 вересня у Києві виникла пожежа у костелі Святого Миколая. Займання почалося між першим та другим поверхами будівлі. У пожежі постраждав унікальний духовий орган. 

Схожі матеріали

завантаження

Скандал у костелі єзуїтів

Кугаїв 1200

Кугаївська капличка. Золота галицька провінція

дрогобич сео

Дрогобич – місто, в яке хочеться повертатись

катедра тернопіль сео

Третій зайвий. Скандал довкола домініканського монастиря в Тернополі

сео вовків

Руїни Вовківського костелу. Золота галицька провінція

храми сео

Архітектура, яка має ім’я Івана Мазепи

шарівка сео

Місце, де жив мисливець на єдинорогів

010

Храм, який постав із попелу. Історія Михайлівського монастиря у Києві

image

Розквіт, занепад, нове життя. Історія Гарнізонного храму у Львові