09:47, 26 серпня 2021

У Миколаєві знайшли найстаріший у Східній Європі фортифікаційний міст

Знахідку датують 1250 роком до нашої ери.

f875c7f9da3f977a.jpg
Фото Миколаївської міськради

У Миколаєві під час розкопок городища кімерійців “Дикий Сад” знайшли елементи моста через фортечний рів, якому близько 3 200 років.

Про це повідомляє Укрінформ.

Археологи зазначають, що знайдений міст через фортечний рів є найстарішим у всій Східній Європі. Він датується 1250 роком до нашої ери.

“Трохи старший за віком міст є тільки у Греції, він належить до пам’яток Мікенської (або Ахейської) цивілізації і датується 1 300 роком до нашої ери”, –  розповів керівник розкопок, археолог, старший викладач Миколаївського Національного університету ім. Сухомлинського Кирило Горбенко.

За його словами, між згаданими мостами є суттєва різниця. У Греції подібна конструкція зроблена через яр. По мосту могло проходити військо чи проїжджати інші люди. Однак міст у “Дикому саду” є елементом саме фортифікаційної споруди. Він забезпечував прохід до цитаделі городища.

Основа мосту була кам’яною, а зверху стояла дерев’яна конструкція.

Також археологи виявили залишки кераміки, кілька господарських ям і архітектурну конструкцію, призначення якої наразі ще треба вивчити.

“У цьому сезоні ми почали працювати на новій ділянці розміром 10 на 10 метрів і розчистили кладку з цікавою архітектурною спорудою. Відкопали башту і скупчення каміння. Це або новий житловий будинок, або якась фортифікаційна споруда, адже вона знаходиться якраз на стику цитаделі та ближнього передмістя. Щоб зрозуміти це, ми у вересні продовжимо тут розкопки, які довелося тимчасово призупинити через несприятливі погодні умови. Адже спочатку все заливав дощ, а тоді на його зміну прийшла неймовірна спека. Сподіваємося, що знайдені господарські ями дадуть нам нову інформацію”, – наголосив Горбенко.

77dc3b20a722ff0b.jpg
Фото Кирила Горобенка

“Дикий Сад” – городище стародавніх кімерійців, розташоване у центрі Миколаєва. Це поселення існувало з середини XIII і до початку Х сторіччя до нової ери. Дослідники підкреслюють, що його мешканці “були свідками багатьох історичних подій”, наприклад, розквіту Нового царства в Єгипті і падіння Трої.

Загалом на території Миколаєва археологи виявили шість античних міст-поселень. Судячи із фрагментів кераміки, знайденої у верхніх шарах ґрунту, греки, які жили в цих містах у IV столітті до нашої ери, відвідували поселення у  “Дикому Саду”.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Миколаєві на місці розграбленої античної пам'ятки знайшли унікальну амфору.

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар