09:52, 7 липня 2021

На Львівщині археологи знайшли древні римські монети

Всього дослідники знайшли чотири римські динарії, один із яких виявився древньою фальшивкою.

212410062_149522507167067_7694206216658558865_n_1625576083_1428x927_1_0-1024x665.jpg
https://loda.gov.ua/

Поблизу села Малі Підліски на Львівщині виявили срібні римські динарії 1-2 ст н.е. Артефакти знайшли працівники науково-дослідного центру “Рятівна археологічна служба”  під час підготовки до будівництва Північної об’їзної дороги.

Про це інформує пресслужба Львівської облдержадміністрації.

Загалом знайшли чотири монети – три срібні динарії, та один фальшивий.

“Ці монети потрапили до нас з Давнього Риму. У 1-2 ст н. е. племена, що жили на території України, користувалися ними як засобом платежу. Це одні з перших монет, які місцеве населення використовувало як гроші, а не як прикраси”, – розповідає молодший науковий співробітник “Рятівної археологічної служби” Юрій Ревера.

За його словами, у той час територія сучасної України була у сфері впливу Римської імперії. Про активні тодішні торгові зв’язки свідчать не тільки монети, але й прикраси, амфори, посуд і різні побутові речі, які знаходять археологи.

Окрім того, наголошує Ревера, особливий інтерес викликає і знайдений фальшивий динарій.

“Це свідчить, що фальшування монет з’явилося від самого початку карбування грошей. Як тільки з’явилися перші монети, з’явилися люди, які намагалися їх фальшувати. Згідно з різними дослідженнями, приблизно 3-5% від справжніх динаріїв виготовлялися субератними, тобто фальшивими, безпосередньо в самих монетних дворах, де мали карбуватися виключно справжні динарії”, – пояснює Юрій Ревера.

За словами працівників “Рятівної археологічної служби”, пам’яток римського періоду на території Західної України є чимало. Масштабні будівельні проєкти дадуть можливість  дізнатись більше про етнокультурні зв’язки тогочасного населення, з’ясувати якими був побут людей, а також відстежити політичні та торгові відносини.

Відео про ці монети стало продовженням серії промороликів про “загадкові знахідки доріг”, які виявляють під час “Великого будівництва”. Промопроєкт започатковала команда “Рятівної археологічної служби” Інституту археології НАН України спільно із Службою автомобільних доріг у Львівській області.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Полтавщині археологи науково-дослідницького центру “Рятівна археологічна служба” знайшли унікальну підвіску у вигляді синього жука.

Схожі матеріали

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

Походження людей та народів | Леонід Залізняк

02

Мандри мамонтового бивня з Трипілля

скіфи

Скіфи очима Геродота. Міфи і реальність

600.jpg

Сім варязьких знахідок в Україні

Фундаменти_собору_Успіння_Пресвятої_Богородиці_P1890395

Назад у майбутнє. Галина Пагутяк

600

Юрій Лукомський: "Якби Давній Галич не занепав, сьогодні це було б велике місто, як Київ"

Памятка_Атаки_І_1955

Затоплені археологічні пам’ятки Дністра

Listing_Podkast_1.jpg

Що їли люди кам’яної доби? 5 гастрономічних трендів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар