09:31, 11 травня 2021

На Хмельниччині зводять меморіал воїнам УНР, загиблим у радянсько-українській війні

Меморіал у селі Великі Зозулинці зводять за участю воїнів АТО.

меморіал УНР на Хмельниччині
Фото: Суспільне

Меморіал воїнам Української Народної Республіки, загиблим під час радянсько-української війни 1917-1921 років, розпочали встановлювати у селі Великі Зозулинці, на Хмельниччині. Ініціаторами виступили учасники благодійного фонду “Героїка”.

Про це повідомляє Суспільне. 

Втілювати проєкт будівництва меморіалу воїнам УНР у село Великі Зозулинці приїхав майстер з Черкащини, ветеран АТО Олег Собченко. Це другий меморіал з вшанування воїнів радянсько-української війни 1917-1921 років, який буде на Хмельниччині. Завершити роботи та відкрити пам’ятник планують вже у червні.

“Він буде мати вигляд капличної стіни з вбудованим петлюрівським хрестом та з кованими вінками. Буде також велика плита з написами імен загиблих – якщо віднайдуться всі 26 імен, то 26, якщо буде менше віднайдено, то будуть надруковані лише ці імена. Меморіал буде виконано з натурального каменю, з пісковику. Біля нього буде покладено 50 метрів квадратних бруківки, також натуральної. Такий буде цікавий проєкт. Поряд із меморіалом встановимо державний прапор на 7-метровій щоглі”, – розповів Собченко.

Про захоронення бійців УНР жителі Великих Зозулинець дізнались від своїх дідусів та бабусь. 

“Такий був у нас Омельчак Степан Гнатович, нині покійний. Розказав він мені тоді, як колишньому сільському голові, про захоронення цих страчених козаків у 1920-му році. Йому про нього розказали його мама і бабуся. І ще й показав мені це місце, щоб я знав. І висловив таке сподівання, що ще застане, коли батюшка тут буде освячувати могилу”, – розповідає колишній голова села Павло Концевий.

За його словами, на місці, на яке вказував Степан Омельчак, справді знайшли поховальну яму, яку дослідили львівські експерти на замовлення Українського інституту національної пам’яті. Тоді  виявили останки 26 воїнів з ознаками насильницької смерті.

“Це бійці бригади Гната Порохівського, які відступали після боїв під Старокостянтиновом через село Сорокодуби. Там у 1920 році були бої на річці Случ у трикутнику Сорокодуби, Зозулинці і Велика Клітна. Тоді багато українських вояків у полон взяли – полонені старшини, полонені офіцери. Після цього їх стратили і місцеві жителі їх тут стихійно захоронили”, – додає Павло Концевий.

меморіал воїнам УНР на Хмельниччині
Проєкт меморіалу загиблим воїнам УНР у Великих Зозулинцях Фото: Суспільне

Кошти на зведення меморіалу збирали небайдужі українці. Початкова вартість проєкту становила 130 тисяч гривень. Гроші шукали впродовж року. Однак, за словами представника благодійного фонду “Героїка”, який і займається зведенням монументу на Хмельниччині, Ігоря Шминдрука, зараз кошторис виріс майже вдвічі.

“Ми зараз оголосили кампанію дозбору коштів. Хочемо, щоб вже влітку меморіал був зведений. Місцева влада підключається своїми силами, якими може, але, здебільшого, усі роботи фонд здійснює, фактично, власним коштом і силами. Нам було би дуже приємно, якби долучилися ветерани теперішньої україно-російської війни. І відбувся б такий собі зв'язок поколінь між хлопцями, які боронили Україну 100 років тому, і ті, які стали на її захист сьогодні”, – каже Ігор Шминдрук.

Чоловік додає, на Хмельниччині віднайшли уже три місця, де захоронені вояки УНР, однак їх у регіоні є більше. Тому активісти просять, якщо комусь відомо з переказів їхніх рідних про місця поховань українських вояків тих часів, звертатися до фонду “Героїка”.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у Гданську одному із скверів міста присвоїли ім’я генерала УНР Марка Безручка.

Більше про те, як Українська народна республіка, об’єднавшись із Польщею, воювала проти більшовиків у 1920-му дивіться в інтерв'ю з професором та знавцем історії українсько-польських відносин Богданом Гудем у програмі “Без брому”.