09:44, 4 лютого 2022

На Хмельниччині невідомі знесли погруддя енкаведисту Антону Одусі. Поліція відкрила провадження

Місцеві мешканці неодноразово звертались до влади з проханням демонтувати пам’ятник, однак усі прохання ігнорували.

FB_IMG_1643927288089.jpg
facebook.com/Nevidomy

У Славуті на Хмельниччині знесли пам’ятник енкаведисту Антону Одусі. У регіоні він відомий розстрілами воїнів УПА та катуванням полонених.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив співзасновник проєкту “Декомунізація. Україна” Вадим Позняков.

Активіст підкреслив, що Антон Одуха особисто катував та вбивав вояків УПА, “а бійці його загону вбивали навіть українських дітей”.

До того ж, за інформацією Познякова, у Славуті біля краєзнавчого музею стоїть ще одне погруддя енкаведисту.

“Загальна кількість об’єктів на Хмельниччині дуже велика. Як для демонтажу так і вулиць перейменувати треба ще дуже багато. Це мене дуже дивує, враховуючи, який західний це регіон”, – написав Вадим Позняков.

Водночас видання Zaxid.net повідомило, що повалення пам'ятника енкаведисту Одусі розслідує поліція.

За даними журналістів, у четвер, 3 лютого, невідомі звалили у Славуті погруддя енкаведисту Антону Одусі. Наразі поліція встановлює причетних до цього осіб.

Відомо, що до міськради Славути неодноразово зверталися мешканці з проханням демонтувати пам'ятник з огляду на закон про декомунізацію, втім цього так і не було зроблено.

FB_IMG_1643927296051.jpg
facebook.com/Nevidomy

За даними “Декомунізація. Україна” станом на 3 лютого в Україні залишається ще 607 недекомунізованих об’єктів та 314 таких, які чітко не потрапляють під дію закону про декомунізацію, але мають бути демонтовані.

Антон Одуха народився 12 лютого (25 лютого) 1910 року у селі Янушівці, нині Іванівка Славутського району Хмельницької області.

У 1932-1934 роках служив у військах НКВС в місті Тула. Працював електриком у Харкові, а потім на будівництві військового містечка в Славуті, був вчителем та завідувачем початкової школи на Хмельниччині.

У листопаді 1942 року став командиром загону імені Михайлова, перетвореного у вересні 1943 року на партизанське з’єднання, що діяло до травня 1944 року на території Кам’янець-Подільської, Волинської, Рівненської та Тернопільської областей.

13 травня 1944 в бою під селом Стригани загін Одухи вбив близько 155 новобранців УПА, більшість з яких не були озозброєні. Також, за словами очевидців, загін одухівців не раз забирав у селян харчі та одяг і навіть убивав мирних жителів. Зокрема у різних свідченнях згадують про розстріл одухіацями сім’ї Мельників – двох дорослих та п’ятьох дітей. Лише у селі Крупець Славутського району загін вбив 23 мирних жителі різного віку.

До 2021 році, окрім погруддя, у Славуті була ще й вулиця Антона Одухи. Її перейменували на вулицю Леоніда Лавренюка. Похований Антон Одуха також у Славуті.

Більше про звірства Антона Одухи та вшанування енкаведиста у Славуті читайте у матеріалі Присвятили рік УПА і захистили пам'ятник енкаведисту.

Схожі матеріали

oleshky-misto.jpg

Між Олешками та Цюрупинськом

Южноукраїнськ

"Повернути ув’язнену націю собі". Данило Судин про деколонізацію України

сео табличка

"Тут живе сім’я загиблого від рук ОУН"

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

Сигет 1200.jpg

Тут створювали нових людей. Про перший у світі й найбільший у Європі меморіал жертвам комуністичного терору

сео Южноукраїнськ

Як ГАРДується Южноукраїнськ

декомунізація 600.jpg

“Навіть на заході України досі є пам’ятники Чапаєву і Ватутіну”, – Вадим Поздняков

Андрій Гречило Без брому 800

Пушкін, Катерина та Ленін — історична пам’ять українців чи символ окупації? | Андрій Гречило

3-3-600x729

Коли потрібно поховати зло. Галина Пагутяк