09:23, 25 травня 2021

Міністерство культури пояснило, чому “Батьківщину-мати” досі не декомунізували

Цей монумент не підпадає під дію закону про декомунізацію, оскільки занесений до реєстру нерухомих пам’яток України. 

Батьківщина-мати
uk.wikipedia.org

Демонтувати велетенський герб СРСР на щиті “Батьківщини-матері” є технологічно складно, процес потребує значних фінансових затрат. Окрім того, це може призвести до “порушення цілісності” усього пам’ятника. 

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики у відповідь на запит “Радіо Свобода”, який стосувався монументу “Батьківщина-мати” та пам’ятника радянському військовому діячу Миколі Щорсу в Києві.

У відповідь на запит журналістів, працівники відомства повідомили, що наразі у них відсутні відомості про погодження науково-проєктної документації з демонтажу радянського герба на монументі “Батьківщина-мати” у Києві та надання дозволу на проведення робіт.

Водночас у міністерстві зазначили, що демонтаж зображення є технологічно складним процесом, який потребує залучення спеціалізованих монтажних організацій із відповідною технікою, значних фінансових витрат. До того ж це може призвести до порушення цілісності пам’ятника і спотворення його зовнішнього вигляду.

“Питання демонтажу герба, термінів та джерел фінансування на сьогодні знаходиться на стадії обговорення”, – зауважили в Мінкульті.

Також у МКІП розповіли, що монумент “Батьківщина-мати” та пам’ятник Щорсу в Києві занесені до реєстру нерухомих пам’яток України. Через це на них не поширюється дія закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборони пропаганди їхньої символіки”.

“На сьогодні відповідні пакети документів щодо переміщення зазначених пам’яток до МКІП не надходили. При цьому, надання дозволу на переміщення пам’яток національного значення належить до повноважень Кабінету міністрів України”, – пояснили в Мінкульті.

Загалом за період з 2014 до 2020 року за законом “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” в Києві перейменували 177 об’єктів міського підпорядкування.

Нагадаємо, раніше глава Інституту національної пам’яті Антон Дробович повідомляв, що кошти для демонтажу герба на пам’ятнику “Батьківщини-матері” готові виділити меценати. Однак потрібно дочекатись відповідного рішення Верховної Ради, бо “через пандемію коронавірусу ні міністерству, ні уряду було не до того”.

Схожі матеріали

Вадим Поздняков 600

"Що міцніший Московський патріархат, то інертнішим є населення", — Вадим Поздняков про скидання пам'ятників і перейменування вулиць

щорс сео

Пам’ятник Миколі Щорсу у Києві. Історія скандального монумента

декомунізація 600.jpg

“Навіть на заході України досі є пам’ятники Чапаєву і Ватутіну”, – Вадим Поздняков

Андрій Гречило Без брому 800

Пушкін, Катерина та Ленін — історична пам’ять українців чи символ окупації? | Андрій Гречило

listing 2_new 2.jpg

Братство. Володарі перснів

bez_b 800x500_1.jpg

Що хозари дали Київській Русі? | Олексій Комар

Україна_СЕО (1).tif

Україна – не окраїна. З історії назви Української держави

800x500 obkladunka Yaremenko.jpg

Історія Києво-Могилянки | Максим Яременко

6.jpg

Сергій Єкельчик: “При нацистській окупації кияни використовували ті ж самі стратегії виживання, що й при радянській”