14:30, 8 вересня 2021

Львівська опера покаже прем'єри двох творів українського композитора Бортнянського

Подію присвятили 270 річниці з дня народження класика.

У Львівській національній опері відбудеться  прем'єра опер “Сокіл” та “Алкід” українського композитора-класика, сучасника Моцарта, Дмитра Бортнянського. Заходи проведуть 11-12 вересня.

Про це повідомляє Локальна історія.

Організатори значають, що цих творів немає в репертуарі оперних театрів України, а їх виконання досі було епізодичним – на окремих фестивалях чи  концертних майданчиках.

“Прем’єра, присвячена 270-річчю Дмитра Бортнянського, вперше представить класичну спадщину української музики, що залишалася невідомою для широкого кола слухачів”, – заявили в театрі.

Постановку обох опер здійснює міжнародна команда на чолі з німецьким режисером Андреасом Вайріхом, сценографкою і дизайнеркою костюмів Анною Шеттль, диригуватиме українка Оксана Линів.  Вона стала першою жінкою-диригенткою на Байройтському фестивалі у Німеччині.

Хореографічною постановкою проєкту займався італійській хореограф Марчелло Алджері. Із числа команди Львівської опери: хормейстер-постановник Вадим Яценко, художник світла Олександр Мезенцев.  Серед  виконавців – співаки і співачки Львівської національної опери, а також спеціально запрошені солісти Станіслав Цема та Костянтин Деррі.  

“Актуалізована постановка опер “Сокіл” та “Алкід” підніматиме важливі питання ізоляції, психологічного тиску, становлення індивідуальності. На глядачів чекатиме надзвичайно сучасна сценографія, дія відбуватиметься не лише на сцені, але й у глядачевому залі”, – підкреслили у театрі.

Одночасно із глядачами, прем’єру опер Бортнянського побачать у всьому світі, завдяки онлайн-трансляції вистави 11 вересня.

Постановка відбудуться за підтримки Українського культурного фонду.  

Львівська національна опера запрошує також на камерні концерти музики Дмитра Бортнянського, безкоштовні лекції та зустріч з постановниками в рамках прем’єри. Із розкладали заходів можна ознайомитись на офіційному сайті театру.

Дмитро  Бортнянський (1751-1825 роки) – український композитор, співак і диригент. Створив новий тип хорового концерту.

Народився у Глухові, де й здобув початкову вищу освіту. Згодом учитель Марко Полторацький забрав його до Петербурга в хорову капелу, де Бортнянський навчався у її керівника  італійського композитора,  Бальдассаре Ґалуппі.

Ґалуппі узяв  вихованця до Італії, де той навчався протягом десяти років у Венеції, Болоньї, Римі та Неаполі.

Там із успіхом поставили низку опер  Бортнянського на італійські лібрето. Він брав участь і у діяльності музичної академії в Болоньї. Опери композитора йшли у венеційському театрі Сан Бенедетто.

У 28-річному віці Бортнянський повернувся до Петербурга, де отримав посаду придворного капельмейстера, а 1784 року – капельмейстера “малого двору” престолонаслідника Павла Петровича. Перебуваючи на цій службі, Бортнянський написав три опери на лібрето французькою мовою, а також низку творів для клавесина.

Бортнянський був першим композитором у Росії, чиї музичні твори якого почали виходити друком.

У 1796 році  отримав посаду директора Придворної капели і пробув на ній до кінця життя. Як і його попередники, Бортнянський поповнював капелу переважно вихідцями з України, зокрема Глухівської співацької школи.

Музикознавці наголошують на тому, що Бортнянський у своїх творах використовував українські народні інтонації. Припускають, це зумовлено тим, що перші музичні враження композитор  отримав саме в Україні.

Схожі матеріали

600.jpg

"Не отвержи мене": Чому Україна вслід за імперією забула перших класиків

600.jpg

Українське кохання Ференца Ліста

Невмержицький_Listing

“Називати Чайковського українським композитором – або неосвіченість, або меркантильність”, – Стас Невмержицький

Щедрик 1200 діти

Повернення “Щедрика”. 100 років по тому

600.jpg

Передсмертне пророцтво Миколи Леонтовича

сео

На захист Чайковського від маразматиків та Національної музичної академії від ганьби. Антон Дробович