14:56 вчора, 23 жовтня 2024

Книгу про Богомазова переклали фінською мовою

Книжка Наталі Терамае про українського художника Олександра Богомазова відтепер доступна фінським читачам. 

thumb_3146_product_preview_big
Фото: rodovid.net

Книга "Bohomazov 1911. Ukrainalaisen taiteilijan jäljillä Suomessa" ("Богомазов 1911. Слідами українського художника у Фінляндії") вийшла у видавництві "Родовід" за підтримки Українського інституту книги в рамках програми Translate Ukraine 2024. 

"Українське мистецтво, як і українська культура, досі terra incognita у Фінляндії. Добре, що Іллю Рєпіна тут уже нарешті переідентифікували як українського художника. Але далі? Якось у тому ж художньому музеї Атенеум, де була виставка "великого російського художника Рєпіна", я побачила каталог про російський авангард, де було ім'я Олександра Богомазова. Тому ця книжка про українськість художника і його прямі зв'язки з Фінляндією є дуже важливими", — пояснює авторка видання Наталя Терамае, яка також є редакторкою "Локальної історії".   

Олександр Богомазов — один із найяскравіших представників європейського модернізму, який у 1914 році обґрунтував засади авангардного мистецтва у трактаті "Живопис і елементи". Роботи Богомазова є у нью-йоркських музеях Ґуґґенгайма і MoMA. Його роботи високо оцінюються на аукціоні Sotheby’s. Зараз картини Олександра Богомазова подорожують Європою як частина успішної виставки "In the Eye of the Storm. Modernism in Ukraine, 1900–1930s", що експонувалася у Мадриді, Відні, Брюсселі, Лондоні.

Усе своє життя Олександр Богомазво прожив в Україні, а найпродуктивнішу його частину — у Києві. Фактично єдина закордонна мандрівка художника була до Фінляндії, тодішнього Великого князівства Фінляндського. У 1911 році газета "Киевская мысль" відрядила Богомазова у мистецьку подорож цією країною, результатом якої став "Фінський цикл" робіт та кілька публікацій у пресі.

У книзі "Богомазов у Фінляндії. Сто років потому" Наталя Терамае реконструювала донедавна малодосліджену фінську подорож художника: через художні роботи, листи, родинні спогади, а також власні поїздки та консультації з місцевими істориками та мистецтвознавцями.

Під час дослідження Наталя Терамае також опублікувала спецпроєкт "Олександр Богомазов у Фінляндії. Сто років потому", у якому вперше відтворено мапу локацій, зображених на фінських картинах митця.

Купити книжку українською та фінською мовами можна на сайті видавництва "Родовід".

Схожі матеріали

грушевський сео

Путівник Грушевського

сео плакат

"Бий більшовика". Польські плакати 1920-го

trush 2 1200 900.jpg

“Острий полєміст, інтелігенція глибока”: Іван Труш і його шедеври

Unia_Lubelska.jpg

Ян Матейко "Люблінська унія"

мечеть

Між Візантією і авангардом

горська 960

“Вперше присутня на власному похороні”, – Алла Горська

600.jpg

Зрадник поневолі – Корнило Устиянович

Фойт і Новаківський

Журналіст The Manchester Guardian з Олексою Новаківським на виставці у Львові

Мурашко_за роботою.jpg

Смерть Мурашка. Хто і за що вбив українського художника?