18:01, 1 червня 2021

Із ратуші Бучача обвалилась остання скульптура Пінзеля

Бучацька ратуша є пам'яткою архітектури XVIII століття і вже понад 15 років перебуває на реставрації.

60b611b23a594.jpeg
Фото: Facebook.com/awiswind

У Бучачі, на Тернопільщині, обвалилась частина останньої роботи відомого скульптора Йогана Георга Пінзеля “Геракл, що вбиває лернейську гідру”, яка прикрашала місцеву ратушу. 

Про це повідомив ZAXID.NET

Реставратор Віктор Гребеньовський розповів, що від скульптури відкололась рука та нижня частина тулуба Геракла. Однак ще більша частина тріснула і може впасти в будь-яку хвилину.

Про необхідність консервування та реставрації скульптури представники влади, реставратори та науковці з Львівської політехніки наголошували ще минулого року. Однак, жодних робіт не провели.

image (1).jpg
Шматок скульптури, що обвалився Бучач.info

Бучацька ратуша, яка є пам'яткою архітектури XVIII століття, вже понад 15 років перебуває на реставрації. За словами Віктора Гребеньовського, раніше ратушу прикрашали 14 скульптур Пінзеля. У більш-менш хорошому стані збереглися дев'ять. Однак під час реставраційних робіт у 2005 році 3 із них втратили остаточно. Йдеться про “Самсона, що роздирає пащу лева”, “Зевса” і “Давида і Голіафа”.

“Працівники, яких найняла “Укрзахідпроектреставрація” спустили їх на землю. Шматки скульптур тривалий час просто валялися на грунті. А скульптуру “Феміда” кинули з фасаду ратуші і вона розлетілася на шматки”, – додає Віктор Гребеньовський.

Решта частин скульптур Пінзеля перенесли у виділене Бучацькою міськрадою приміщення, де вони зберігаються досі. Частину “Феміди”, яка впала з ратуші, реставрував доцент кафедри реставрації Львівської політехніки Олег Рибчинський. Митцю вдалося частково відновити її.

image (2).jpg
Тріснута скульптура Пінзеля на Бучацькій ратуші Бучач.info

Водночас отання скульптура Пінзеля “Геракл, що вбиває лернейську гідру”, яка найбільш вціліла і єдина, яка стояла на фасаді ратуші, остаточно зруйнувалася.

Наразі, активісти Бучача звертаються до влади, аби всетаки законсервувати цей об'єкт.

Йоган Пінзель – галицький скульптор середини XVIII століття, представник пізнього бароко і рококо. Зачинатель Львівської школи скульпторів.

Його називають львівським Мікеланджело, адже саме у Львові він багато працював і творив.

Найвідоміші роботи Пінзеля збереглися у Домініканському соборі Львова. До нашого часу вціліли фігури святих Миколая, Августина, Домініка, виконані Пінзелем до 1764 року.

Останні роки свого життя Пінзель творив на Тернопільщині. Зокрема, у Бучачі та в навколишніх містечках.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Львові з каплиці Боїмів демонтували частину скульптури скорботного Христа, що могла обвалитися.

Схожі матеріали

syb4.jpg

Хасидська синагога в Чорткові: святиня, що занепадає духом

600.jpg

Острів посеред "смути": Почаївська лавра

800-500_mykulyntsi.jpg

Остання мешканка Микулинецького замку

600.jpg

Скала-Подільська: 250 років у руїні

terebovlya_800-500_2.jpg

Рожеві стіни княжої Теребовлі

600.jpg

Бучач: Ратуша, Пінзель і голуби. Золота галицька провінція

600.jpg

Бережанська Швейцарія. Золота галицька провінція

10.jpg

Автом по Галичині. Цикл статей Галактіона Чіпки за 1936 рік. Частина 9.

lviv.jpg

Genius loci львівських кам’яниць