10:13, 17 вересня 2021

ЮНЕСКО: В окупованому Криму Росія привласнила понад 4 тисячі пам’яток і вивозить артефакти

Росія на півострові проводить несанкціоновані археологічні розкопки та стирає сліди культурної присутності кримських татар.

imgonline-com-ua-Resize-u9ybUKcSluZ.jpg
tva.ua

Ситуація з правами людини в окупованому Росією Криму та Севастополі далі погіршується. З об'єктами всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та іншими культурними пам'ятками поводяться по-варварськи, вони зазнають  розграбування з боку окупаційної влади.

Про це йдеться в доповіді ЮНЕСКО про спостереження за ситуацією в Автономній Республіці Крим для 212 сесії Виконавчої ради організації, передає Укрінформ. 

Зазначають, що цю інформацію представила ​​національна комісія України у справах ЮНЕСКО та постійне представництво України при ЮНЕСКО на прохання генерального директора ЮНЕСКО. У документі навели загальний огляд ситуації у сферах компетенції ЮНЕСКО в Автономній Республіці Крим та Севастополі, які тимчасово окупувала Російська Федерація. У доповіді також подали ​​відповідну оновлену ​​інформацію за період з січня 2020 року до кінця липня 2021 року.

“За сім років окупації ситуація з правами людини в Криму значно погіршилася. Систематичні політичні переслідування, фізичний та психологічний тиск, знищення незалежних ЗМІ, дискримінація за релігійною ознакою, порушення прав власності і мовних прав змусили понад 45 000 кримських татар і українців залишити окупований півострів”, – йдеться в доповіді.

У ЮНЕСКО зазначають, що російська окупація Криму змінила сприйняття історико-культурної спадщини України “як державою, так і суспільством”.

“Росія привласнила українські культурні цінності на півострові, включаючи 4 095 пам'яток національного та місцевого значення, які перебувають під охороною держави ...Росія використовує таке привласнення для реалізації своєї комплексної довгострокової стратегії щодо зміцнення свого історичного, культурного і релігійного домінування над минулим, сьогоденням і майбутнім Криму”, – наголосили в документі.

Зазначають, що РФ незаконно вивозить артефакти з окупованого Криму, які потім експонує на своїй території з  “власними кураторськими наративами”, проводить несанкціоновані археологічні розкопки, стирає сліди культурної присутності кримських татар на півострові, а їх релігію перетворює на зброю проти них самих.

Також в організації звернули увагу, що в порушення вимог Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, на об'єктах культурної спадщини проводять незаконні археологічні розкопки. Зокрема, в червні 2021 року з використанням важкої техніки стартували “розкопки”, які можуть поставити під загрозу статус поселення Херсонес Таврійський, внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Крім того, для будівництва траси “Таврида”, яка веде до нещодавно збудованого Керченського мосту, що з'єднує півострів з Росією, знищили мусульманські поховання.

У Бахчисараї на тимчасово окупованій території Кримського півострова незаконно створені органи захопили 32 об'єкти нерухомості національної пам'ятки “Ханський палац”, які входять до складу Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника.

Також в ЮНЕСКО вказують, що окупаційна влада відмовляла українцям і кримським татарам у праві на здобуття освіти рідною мовою. 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Офіс генерального прокурора України направив до Міжнародного кримінального суду чергове інформаційне повідомлення про військові злочини проти об'єктів культурної спадщини в тимчасово окупованому Криму.

Схожі матеріали

600х400 (1).jpg

"Найближчий варіант, коли Україна може повернути Крим – 2024 рік", – Сергій Громенко

02_30878537_Фотоотпечаток- Деталь общего вида деревни_1

Ай-Серез, рідне село Мустафи Джемілєва, 110 років тому

6006.jpg

Кримська операція Петра Болбочана: чи засвоїли ми уроки минулого?

сео Крим

Мандрівка ханським Кримом: Ескі-Кирим і Судак

600.jpg

Піщано-інформаційна анексія. Як Росія спробувала захопити український острів Тузла

600.jpg

Рабство: законно та прибутково

thumb (1)

Як і навіщо Росія вивезла античну мозаїку з Херсонесу. Діана Клочко

600.jpg

Ялтинська конференція: доля світу і блощиці

крим сео

"У Севастополі наші хлопці вже мають окремий клюб". Українське культурне життя в Криму у 1920-х