20:08, 11 листопада 2021

У Києві презентували документальний серіал про незалежність

Автори проєкту переконані, що серіал буде зрозумілий для тих, хто цікавиться історією і хоче осмислити її глибше.

imgonline-com-ua-convert6W48k7HBTuMo.jpg
ukrinform.com

У Києві відбулась підсумкова пресконференція за участі творців документального історичного серіалу “10 Днів незалежності України”.

Про це Локальній історії повідомили у пресслужбі проєкту.

“24 серпня 1991 року –далеко не відправна точка у незалежності України. До цього часу боротьба за нашу свободу тривала майже сотню років – все ХХ століття. І досі ми нині відвойовуємо свою незалежність на фронтах російсько-української війни. Команда творців серіалу “10 Днів незалежності» глибоко осмислила історичні події, які вели і ведуть нас до свободи останнє століття. Тепер і ви можете пройти цей шлях разом з ними”, – наголосили автори проєкту.

Вони підкреслюють, що цьогоріч Україна відсвяткувала ювілей – 30 років з дня проголошення Акта про незалежність. Про цей день багато говорили й говорять, але зосереджуються на подіях, які пов’язані із 24 серпня 1991 року, показують передумови і наслідки цього дня. Натомість команда історичного серіалу “10 Днів незалежності України” вирішила подивитися на українську незалежність інакше.

“Ми вирішили глобальніше підійти до цієї теми, подати ширший контекст і показати, що цей день має глибоке історичне коріння. Ми розповіли, що історія цього дня тривала майже сто років, а перша спроба отримати незалежність датується 22 січня 1918 роком – саме тоді був проголошений Четвертий Універсал, яким вперше проголосили українську незалежність. Власне, цій події і присвячена перша серія нашого історичного серіалу”, – говорить один із співавторів проєкту історик Володимир В’ятрович.

Наступні кроки, які робили українці протягом ХХ століття, також були сходинками до незалежності, яку відвойовували і в Радянському Союзі, і на Майданах. Остання серія історичного серіалу присвячена недавнім подіям – Революції Гідності.

“Ми безпосередньо брали участь у Майдані, тому, напевно, це була одна з найскладніших серій. На мою думку, якщо у 1991 році Україна проголосила незалежність від СРСР, то у 2014-му – від Росії. Очевидно, що це спричинило війну з Російською Федерацією, яка не готова відпускати Україну. Основний посил цієї серії – боротьба за свободу досі триває і вимагає від нас готовності захищати свою незалежність”, – згадує історик Володимир В’ятрович. 

За словами однієї зі сценаристок проєкту Лесі Вакулюк, цей серіал буде зрозумілий усім, хто цікавиться історією і хоче осмислити її глибше.

“Коли ми вчили історію в школі, то все було заплутано – якась там УНР, хтось комусь щось обіцяв, ми губилися в тих Універсалах… Тож ми старалися зробити все можливе, щоб ці серії не нагадували шкільні уроки історії, коли вчитель відсторонено розповідає. Мені здається, нам вдалося. Коли дивишся цей серіал, то наче переносишся у той час і розумієш: українці виборювали ту країну, не будучи тут господарями. І їм вдавалося. Протехтось не зробив із цього висновків і вже ми, молоде покоління, змушені були продовжували їхню боротьбу”, – говорить Леся Вакулюк.

Всі серії історичного серіалу “10 Днів незалежності України” можна подивитися за посиланням.

Історичний проєкт “10 Днів Незалежності України” створено Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Український інститут національної пам'яті презентував соціальний ролик до роковин початку масових розстрілів у Бабиному Яру.

Схожі матеріали

Untitled-2.jpg

Вільні серцем. Історії борців за Україну, які дожили до Незалежності

Безсмертний 600

“Я заходив у зал і думав, чи держава протримається ще добу”, — Роман Безсмертний

800x500 obkladunka Golowaxa.jpg

Як змінювався світогляд українців за 30 років | Євген Головаха

екзил 1200

Державний центр УНР в екзилі: три чверті століття на повернення

Микола Вересень

Як Україна не стала Росією? | Микола Вересень

Скоропадський 960

Створити державу за лічені місяці

барчук 2

"Ми не думали, що для прозріння доведеться 31 рік чекати російських ракет", — Мирослава Барчук

сео

Гасло, якого боялися й уникали

прапор

Український прапор на Олімпіаді 1976 року