10:35, 6 серпня 2021

Генпрокуратура розсекретить матеріали справи про Іловайську трагедію 2014 року

Двом генералам Збройних сил Росії уже повідомили про підозру в організації “Іловайського котла”.

ilo.jpg
nationalcorps.org

Офіс генпрокурора планує розсекретити матеріали кримінальної справи про організацію та проведення бойових дій у районі Іловайська у 2014 році. 

Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова на своїй сторінці у Facebook.

За словами Венедіктової, розслідування Іловайської трагедії триває у двох напрямках. Перший стосується організації вторгнення з боку РФ і вбивств українських військових. Другий – перевірки можливого недбалого ставлення до військової служби керівництва антитерористочної операції.

Слідчі вже допитали понад 900 потерпілих і свідків, дослідили понад 1600 документів. Кримінальне провадження складається з 300 томів, із них 70 мають гриф про обмежений доступ. Проте прокуратура вирішила розсекретити ці матеріли. Венедіктова каже, СБУ уже направила відповідні клопотання до Генштабу ЗСУ та інших органів.

“Наразі ми працюємо над удосконаленням офіційного вебсайту Офісу Генерального прокурора та маємо намір розмістити на ньому відповідний розділ, присвячений Іловайським подіям, де кожен зможе в будь-який час отримати інформацію про хід та результати слідства, а також ознайомитися із фотокопіями розсекречених матеріалів”, – написала генпрокурорка.

Венедіктова наголосила, що у справі вже повідомили про підозру першому заступнику начальника Генштабу Збройних сил Російської федерації та ексначальнику Головного управління Генштабу ЗС РФ, який наразі є заступником міністра оборони Росії.

 

Так званий Іловайський котел – бої за Іловайськ, які точилися з 10 серпня 2014 року до 2 вересня 2014 року між українськими військовими, українськими добровольчими батальйонами з одного боку, та проросійськими бойовиками за підтримки російської армії з іншого. 

Бойові дії за місто закінчились поразкою української сторони, а самі українські бійці опинилися в оточенні. Попри домовленість про коридор для відступу, військових обстріляли з важкого озброєння. За підрахунками військової прокуратури України, тоді загинули 366 українських бійців, 429 отримали поранення, ще 300 потрапили в полон.

Нагадаємо, раніше ми повідомля, що на YouTube-каналі Інституту національної пам’яті запустили проєкт “Діалоги про війну”. Він покликаний донести до дітей достовірну інформацію про сьогоднішні події на сході України. 

Схожі матеріали

Jurij Prohasko 600.jpg

“Кожне покоління українців має травму від росіян”, – психоаналітик Юрко Прохасько

Halyna_Pahytiak.jpg

Київ об’єднав Україну

Путін в ролі Невського_960х560_1

Путін в ролі Нєвского. Нові російські історичні темники

165902-uk

Путін воює і програє свою останню війну. Тімоті Снайдер про поразку Росії

ук.jpg

Москва дістає старі ідеологеми: що таке "Малоросія" та "Новоросія"?

Pekar Valerij.jpg

“Наша остаточна перемога – це внутрішні зміни в Росії”, – Валерій Пекар

світло справедливості 960х560

5 тез про моральне лідерство у складні часи

Рашизм 1200

"Рашизм: Звір з безодні". Уривок з книжки Лариси Якубової

obkladunka Sydun 800x500.jpg

Як зростав російський імперіалізм | Данило Судин