16:20, 13 травня 2021

Дослідники опублікували документи з кримінальної справи Юрка Тютюнника

Окрім протоколів допитів чи довідки про виконання вироку, в колекції представили й лист Тютюнника до його дванадцятирічної доньки Ольги.

Тютюнник
cdvr.org.ua

Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України опублікував колекцію із 53 документів архівно-кримінальної справи генерал-хорунжого армії УНР Юрія Тютюнника.

Про це повідомили на офіційному сайті ЦДВР.

До збірки увійшли: світлина з архівно-кримінальної справи,
анкета, ордер обшуку і арешту Юрка Тютюнника, протоколи допитів, свідчення про створення і координацію роботи підпільно-партизанського штабу, довідка про виконання вироку – розстрілу. Також у колекції представили заяви дружини Юрія Тютюнника з проханням повідомити про ситуацію з її чоловіком, реабілітаційні матеріали, є й листи Тютюнника з тюрми, у тому числі й  до доньки Олі.

Дослідники наголошують, в одній із постанов збірки міститься інформація про те, що Юрко Тютюнник у свідченнях виклав позицію так званого “українського фашиста”: заявив що радянська влада поступово сама себе зживає і згодом прийде час, коли її змінять інші державні форми. Зокрема, йдеться і про те, що Тютюнник ототожнював владу рад з царською, бо за останньої у всьому нібито були винні євреї, а за комуністів – куркулі.

У листі-зверненні дружини Віри до радянських спецслужб йдеться про роботу її чоловіка Юрка Тютюнника у культурних закладах УССР, зокрема у Всеукраїнське фотокіноуправління (ВУФКУ), де він був одним із авторів відомої кінострічки “Звенигора” Олександра Довженка.

Серед документів колекції – лист Юрка Тютюнника з тюрми до його дванадцятирічної доньки Ольги, яку він ніжно називав “хозякою” і просив: “…Додому кожного дня мене чекати не варто, звичайно, можна сподіватися, ще й як будемо живі та здорові, то знову будемо жити вкупі родиною…”.

Колекцію документів підготували та опублікували за підтримки Українського культурного фонду.

Юрій (Юрко) Тютюнник (20.04.1891 – 20.10.1930) – військовий діяч, генерал-хорунжий Армії Української народної республіки, а також сценарист та актор. 

Був одним із керівників Першого зимового походу – походу армії УНР тилами Червоної та Добровольчої армії. У 1920-х працював у Всеукраїнському фотокіноуправлінні, де був сценаристом над фільмом Олександра Довженко “Звенигора”. 

Юрія Тютюнника заарештували у 1929 році, через рік, у 1930-му,  військового та митця розстріляли у Москві. 

Юрія Тютюнника реабілітували у 1997 році.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом СБУ опублікував документи НКВД про ліквідацію Української греко-католицької церкви.