16:47, 10 березня 2021

Дослідники оприлюднили архівні документи про ліквідацію УГКЦ

60-70% делегатів Львівського псевдособору були агентами НКДБ. Для проведення заходу влада виділила 400 тисяч рублів.

Світлина-Спільне-водохрещення-УГКЦ-та-РПЦ-у-Львові-19-січня-1946-р.-1024x648.png
Світлина спільного святкування Водохреща УГКЦ та РПУ у 1946 році new.cdvr.org.ua

Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом СБУ публікує колекцію «Львівський псевдособор 1946 року у документах НКВД». У вільному доступі з'явилися 33 документи про операцію з ліквідації Української греко-католицької церкви.

Про це повідомляє сайт ЦДВР.

До збірки опублікованих документів увійшли:

  • наказ про призначення охорони учасникам псевдособору;
  • довідка про відправлення телеграми між працівники НКДБ;
  • світлини «Спільного водохреща УГКЦ та РПЦ 19 січня 1946 року»;
  • перелік прізвищ священників, що мали бути запрошені на псевдособор;
  • спецповідомлення про реакцію духовенства і населення на Львівський «собор»;
  • доповідна записка Микиті Хрущову про стан греко-католицької церкви після «собору», тощо.

«Документи свідчать, що 60-70% делегатів «собору» були агентами НКДБ. Для проведення заходу влада виділила 400 тисяч рублів», — зазначають дослідники.

Відібрані спецслужбою делегати були забезпечені житлом та харчуванням, на їхнє утримання просили не шкодувати грошей. Опозиційних представників греко-католицького духовенства репресували перед проведенням операції.

Спецслужби ретельно перевіряли делегатів «собору» і звітували керівництву про їхні настрої. Так, наприклад, опозиційно налаштованим делегатом став священник, що зізнався у докорах сумління через участь у псевдособорі.

«В одному з документів міститься донесення, що Папа Римський призначив кардиналом ув’язненого Йосипа Сліпого — це занепокоїло радянські спецслужби через можливі міжнародні «ускладнення», — зауважують у ЦДВР.

У доповідній записці Микиті Хрущову повідомляли про різні реакції населення і духовенства на Львівський собор, зокрема про те, що один із служителів разом з прихожанами плакав від розпачу під час богослужіння. Наводилися приклади переслідування греко-католиків, що збиралися по домах.

«Українська інтелігенція сприйняла псевдособор вороже. У повідомленні НКҐБ наявні свідчення професора Івана Крип’якевича: «Більшовики знущаються над церквою і взагалі над всіма галичанами. Ми всі почуваємося в окупованій країні… Прийдеться або тікати зі Львова, або повіситися…», — зазначають у ЦДВР.

Переглянути та завантажити документи можна на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

Нагадаємо, 9 березня на площі перед львівською Ратушею, відкрили виставку, присвячену діячам УГКЦ. Там презентували матеріали з архіву СБУ, що лише недавно були розсекречені й стали доступні дослідникам.

 

8-10 березня 1946 року, на Святоюрській горі у Львові відбувся так званий псевдособор, на якому, за наказом Сталіна, було ліквідовано Українську греко-католицьку церкву. Псевдособор узаконив репресії проти греко-католиків. Тисячі священників та вірних відправили на заслання і кидали у тюрми. УГКЦ насильно приєднали до Російської православної церкви.