09:25, 8 березня 2021

Як Москва ліквідовувала УГКЦ: у Львові на виставці представлять розсекречені документи

На виставці презентуватимуть матеріали з архіву СБУ, що лише недавно були розсекречені й стали доступні дослідникам.

9 березня, у 75-ті роковини псевдособору Української греко-католицької церкви, на площі перед львівською Ратушею, відкриють виставку, присвячену діячам УГКЦ.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

«Виставка присвячена пам’яті всіх владик, священників та мирян УГКЦ, які 75 років тому не піддалися погрозам і тискові з боку влади, не піддалися маніпуляціям та підступам спецслужб і пронесли віру та вірність своїй Церкві крізь довгі десятиліття переслідувань і підпілля», –  йдеться в повідомленні. 

Організатор події – Інститут історії Церкви Українського католицького університету.  На виставці представлять нещодавно розсекречені матеріали з архіву СБУ, які тільки-но стали доступними для дослідників:

  •  укладені в НКДБ УРСР та затверджені в Москві плани ліквідації УГКЦ та організації цієї акції;
  • звіти про арешти й вербовки священників;
  • списки агентури, підготованої до участі в зібранні;
  • формуляри зречення католицької віри, що їх підписували священники при «возз'єднанні» з РПЦ.

Також вперше представлять фотопортрети багатьох функціонерів радянських спецслужб, які безпосередньо планували та проводили «ліквідацію унії». 

«Фотографії з альбомів про «Львівський собор» та відзначення його «ювілеїв», які збереглися у фондах Держархіву Львівської області, дають змогу сповна відчути атмосферу радянської епохи, коли легальні релігійні організації були перетворені на ідеологічну обслугу атеїстичного режиму», – зазначили у міськраді.

8-10 березня 1946 року, на Святоюрській горі у Львові відбувся так званий псевдособор, на якому, за наказом Сталіна, було ліквідовано Українську греко-католицьку церкву. Псевдособор узаконив репресії проти греко-католиків. Тисячі священників та вірних відправили на заслання і кидали у тюрми. УГКЦ насильно приєднали до Російської православної церкви.