11:57, 11 червня 2024

“Дні Яцека Куроня” відбудуться у Львові

Яцек Куронь був активним діячем “Солідарності”, апологетом польсько-українського порозуміння. 

Яцек Куронь

Яцек Куронь (1934–2004)

Фото: dzieje.pl

“Дні Яцека Куроня” пройдуть у Львові 15-16 червня. Тема заходу – “Поляки й українці: важкий діалог”. Подія приурочена 20-річчю з дня смерті Яцека Куроня, одного із творців польської “Солідарності”, прихильника польсько-українського історичного порозуміння. 

У дискусіях візьмуть участь історики, журналісти, публічні інтелектуали. Серед гостей та модераторів: Іза Хруслінська, Мирослав Маринович, Петро Тима, Віталій Ляска, Антін Борковський, Тарас Возняк, Микола Княжицький, Едвін Бендик, Віталій Портников.

Традицію польсько-українських зустрічей у Львові 2002 року започаткував Яцек Куронь у символічний для обох народів день – 1 листопада. Тоді 1918 року між українцями та поляками почалася війна, яка охопила Галичину і тривала понад рік. Формат зустрічей передбачав зокрема вшанування полеглих військових обох сторін на Личаківському цвинтарі. 

“Зустріч у рамках “примирення над гробами” відбулася, коли польсько-українські відносини пережили першу після 1989 та 1991 років серйозну кризу. Сперечалися довкола відкриття так званого “Меморіалу львівських орлят”, тобто поховань польських учасників боротьби за Львів. Українці тоді не погоджувались з відновленням меморіалу у його довоєнному вигляді. Для Яцека Куроня цей спір став черговою – тим разом символічною – польсько-українською “війною” за Львів. Вимоги відновлення довоєнного Меморіалу були лише одним із елементів боротьби”, – розповіла Іза Хруслінська, польська журналістка, прихильниця польсько-українського діалогу.

За її словами, Яцек Куронь тоді не погодився з позицією польської урядової сторони, написав статтю “Я розумію гнів українців”. Матеріал викликав резонанс та критику з боку польського суспільства. Українці Львова зустріли цей голос із вдячністю. 

“Зустріч у Львові у 2002 року, спільні молитви на Личакові як біля Меморіалу львівських орлят, так і біля пам’ятника офіцерам і воякам Армії ЗУНР, символічне з’єднання хреста на межі, що розділяє обидва квартали, зіграло – як вважав Яцек – вирішальну роль у процесі, звершенням якого був 2005 рік, і урочисте відкриттям Меморіалу. Тяжко хворий Яцек Куронь уже не зміг приїхати до Львова на цю урочистість. Українські та польські друзі Куроня, яких об’єднує “дух” Яцека, його бачення наших відносин, рівноправних, відкритих і дружніх, відтоді вирішили зберегти і вшановувати пам’ять про Яцека Куроня і, що важливо, зустрічатись, щоб нагадувати про його спадщину, обговорити сучасні виклики, які стоять перед польсько-українськими взаєминами”, – вважає Іза Хруслінська. 

Яцек Куронь народився 1934 року у Львові. Перші 10 років життя мешкав у будинку на Стрийській, 38, неподалік місця, де нині є площа його імені. Згодом родина переїхала до Варшави. У своїх публікаціях Куронь згадував Львів як місто, яке належить одній державі, але двом культурам. У 1950 роках Яцек зайнявся політикою і став в опозицію до комуністичного уряду Польської народної республіки. У 1965 році його заарештували і засудили до трьох років ув’язнення за співавторство і розповсюдження критичних відкритих листів у Варшавському університеті. Яцек Куронь був активним діячем “Солідарності”, апологетом польсько-українського порозуміння. Став одним із символів польської опозиції. Помер 17 червня 2004 року у Варшаві у віці 70 років.  

Програма

15 червня, субота

12:00 – 13:00 Зустріч на площі Яцека Куроня й запалення свічки пам’яті. Іза Хруслінська зачитує один текст Яцека Куроня. Промови інших учасників.

16:00 – 19:00 Меморіальний вечір пам’яті Яцека Куроня до 20-х роковин із дня смерті (публічний захід у палаці Потоцьких). Модератор – Тарас Возняк.

– демонстрування фільму "Мій заповіт" (1999); 
– слово привітання – Данута Куронь (відеозапис), Іза Хруслінська.

Тема: "Про що ми говорили б сьогодні з Яцеком Куронем?"

– "Українсько-польські відносини в європейському контексті" – Микола Княжицький;
– "Моральний дух українського суспільства" – Мирослав Маринович.

Презентація книги Ізи Хруслінської "Переплетення: про українців Польщі. Розмови з Петром Тимою" (видавництво "Дух і Літера"). Модератор – головний редактор науково-популярного журналу "Локальна історія" Віталій Ляска, за участі Петра Тими, Ізи Хруслінської.

16 червня, неділя

10:00 – 12:00 Покладання свічок і квітів на військових меморіалах на Личакові: Орлят, УГА і новітніх поховань ЗСУ.

14:00 – 15:30 Вступне слово до дискусії – Іза Хруслінська.

Дискусія для запрошених: "Поляки й українці: важкий діалог" (у Парковій авдиторії Центру Шептицького УКУ). Промовці: Едвін Бендик, Віталій Портніков (онлайн із Києва); розмова без перекладу. Модератор – Антін Борковський.

15:30 – 16:15 Кава/чай в холі Центру Шептицького;

16:30 – 17:30 Добродійний публічний концерт сестер Тельнюк (у Парковій авдиторії Центру Шептицького).

Схожі матеріали

600.jpg

Вітовський. Матура вектора Шеплі

600.jpg

Коли журилися леви: львівський листопад 1918 року

Листопадовий чин, головний двірець

Листопадовий чин. "Перший стратегічний іспит української головної команди"

600__.jpg

Український теракт чи польська провокація: вибух на постерунку поліції у Судовій Вишні 1922 року

Микола_Чубатий

Микола Чубатий "Моя служба першолистопадової ночі". Зі спогадів 1973 року

УГА

Іноземці в українському війську: Німецький штаб Галицької армії

ofenzyva_tekst-5.original.jpg

“Нехай нас розсудить залізо і кров!”: Вовчухівська офензива

авіація УГА

"В сяйво вільного простору". Як летуни Галицької армії боронили небо над Україною

5

Як вижити у російському полоні. Спогади медсестри з Тернопільщини про події 1910—1920-х років