09:49, 12 липня 2021

238 209 45: Історик показав зашифрований лист Пилипа Орлика

Гетьман використовував передові тогочасні технології шифрування, яких ще не знали в Москві.

shyfr-pylyp-orlyk.jpg
facebook.com/oleksandr.alfyorov

Історик Олександр Альфьоров опублікував фрагмент зашифрованого листа Пилипа Орлика. Сам текст гетьман писав латиною, однак у ньому звичні слова межують із групами цифр.

Відповідний допис Альфьоров зробив на своїй сторінці у Facebook.

“238 209 45...А знаєте, що це? А це так підписувався шифром гетьман Пилип Орлик ! Ці цифри означають “Орлик”, – написав історик.

Він показав фото останньої  сторнінки одного із таких таємних листів  Орлика, де видно зашифрований підпис гетьмана.

“1713 рік! Ось вам, панове режисери і письменники, і ще один світ, зовсім іншої Гетьманщини. Можна ж обійтися без сліпців-бандуристів, що переказують таємні справи або гінців, що везуть запечатаний і всім зрозумілий таємний лист”, – підкреслив Олександр Альфьоров.

Дослідники зазначають, через переслідування агентів Петра І і мінливу позицію правителів різних держав, на яких чинив тиск московський цар, Орликові доводилося постійно переховуватися і вдаватися до таємної дипломатії.  

Він вів активне листування із Запорозькою Січчю,  Османськю імперією, кримським ханом,  представниками шведського уряду, з англійськими послами в Стамбулі і Відні. Передбачаючи, що  листи могли перехоплювати й читати агенти Петра І,  застосовував різноманітні заходи конспірації, серед яких – шифрування найважливішої інформації у листах. 

Один із листів Пилипа Орлика до короля Швеції Карла  XII СБУ розшифрувала вже у 1996 році.

Водночас працівники Служби зовнішньої розвідки України нагалошують, що Пилип Орлик застосовував передову у свій час технологію шифрування, “а сам алфавітний код складений з цілковитим знанням справи”.

У Росії цей різновид шифру опанували пізніше. Тож, підкреслюють дослідники, сумнівно, що Петро І міг довідатися про плани Орлика.

Також дослідники розповідають, коли син гетьмана Петро Григорій Орлик прибув 1730 року до Туреччини, в першому ж короткому листі до батька просив надіслати шифри для листування.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що до 30 річниці Дня Незалежності України Національний архів Швеції передасть у країну оригінал Конституції гетьмана Пилипа Орлика для тимчасового експонування.

Схожі матеріали

800x500 obkladunka Winnuchenko.jpg

Шляхта у Речі Посполитій | Олексій Вінниченко

Мазепа_СЕО.jpg

Як Москва проклинала Мазепу

600.jpg

"Сибірська січ" українського гетьмана Дем'яна Ігнатовича

1200_q9lAn4E.original.jpg

Болячки, делікатеси й борги останнього гетьмана

козак мамай сео

Вічний козак, або Таємниці українських "Мамаїв"

800x500 obkladunka Kowalewska.jpg

Портрети гетьманів | Ольга Ковалевська

Карта_Андрусів.jpg

9 запитань про Андрусівське перемир’я

800x500 obkladunka Kruwosheya.jpg

Страхи і спокуси козацької старшини | Ірина Кривошея

сео

Марш Сагайдачного на Кремль