14:09, 12 березня 2021

Журналісти розкрили деякі деталі про слідчого, що вів справу Стуса

Слідчий КГБ УРСР майор Анатолій Селюк домігся, щоб поета Василя Стуса двічі засудили і визнали особливо небезпечним рецидивістом.

стус.jpg
uk.wikipedia.org

Після розпаду СРСР слідчий Анатолій Селюк, який представляв сторону обвинувачення на суді проти Василя Стуса, продовжив працювати у СБУ до 2003 року та отримував відомчі відзнаки.

Про це йдеться у матеріалі “Радіо свобода”.

“Служба безпеки України відповіла Радіо Свобода на запит щодо особи, яка в 1970-1980-х роках представляла сторону обвинувачення у справі поета Василя Стуса, і в архівних документах значиться як “слідчий КГБ УРСР – майор Селюк”, –  розповідається у статті.

Із наявних у Галузевому державному архіві СБУ даних в органах КДБ УРСР у вказаний період на посаді слідчого проходив військову службу Селюк Анатолій Васильович. На час розпаду СРСР він був підполковником юстиції.

Після здобуття Україною незалежності Анатолій Селюк продовжив працювати вже в СБУ та навіть отримував відзнаки:

“У 1991 році його було прийнято на військову службу в СНБУ, а згодом – СБУ. Звільнено з військової служби у 2003 році у військовому званні полковника юстиції. За час проходження військової служби Селюк А. В. заохочувався відомчими відзнаками”, – зазначили в СБУ.

Журналісти також цікавилися, чи має Селюк спеціальну пенсію у зв’язку з десятиліттями роботи в спецслужбах, і якщо так, то яку. Однак на це питання відповіді не отримали.

“Інша запитувана інформація відсутня”, – повідомили в СБУ.

Водночас журналісти наголошують: Василя Стуса двічі арештовували та ув’язнювали, звинувачуючи в “антирадянській агітації й пропаганді”. Сторону обвинувачення, тобто СРСР, представляв слідчий КГБ УРСР – майор Анатолій Селюк.

“Проводячи обшуки, вилучаючи приватне листування, викликаючи оточення Стуса свідчити, Селюк домігся, що на початку вересня 1972 року поета засудили до 5 років позбавлення волі та 3 років заслання. У травні ж 1980 року Стуса було знову заарештовано, визнано особливо небезпечним рецидивістом і у вересні засуджено на 10 років примусових робіт і 5 років заслання”, – наголошують у статті.

“Справа Василя Стуса”

Наприкінці 2015 року Служба безпеки України відкрила доступ до документів КДБ та архівів 1917-1991 років. Серед них – томи справи українського поета, дисидента-“шістдесятника” Василя Стуса.

Вперше в історії України всі архівні матеріали справи засудженого дисидента зібрав та видав журналіст, публіцист, історик Вахтанг Кіпіані у книжці “Справа Василя Стуса”.

Через те, що вона містить фрагменти судових засідань, де адвокатом Василя Стуса виступав Віктор Медведчук, який нині є депутатом і проросійським політиком, той подав позов та частково виграв його у жовтні 2020 року. Суд першої інстанції заборонив розповсюджувати книжку.

Видавництво Vivat, що видало книжку, подало апеляцію на це рішення до Київського апеляційного суду. Розгляд апеляційної скарги продовжиться 19 березня 2021 року.