12:31, 19 жовтня 2021

На Черкащині планують повністю відновити замок початку ХХ століття

На цьогорічні проєктні роботи обласна рада виділила 800 тисяч гривень.

IMG_20211019_120632.jpg
ukrinform.com

На Черкащині, у місті Тальне, планують повернути двоповерховому мисливському палацу графів Шувалових його первісний вигляд. Будинок звели у 1903 році, а реконструюють його за допомогою креслень данського архітектора Андреаса Клеменсена. Також на території планують повністю відновити колишній англійський парк.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Для цього в Данії знайшли креслення архітектора Клеменсена, а в російському Петербурзі, в архіві графів Шувалових – найменші деталі інтер'єру. Для відновлювальних робіт підземної графської кухні та старовинного підземного переходу планується залучити метробудівців із Києва”, – розповів архітектор-реставратор Анатолій Ізотов.

За його словами, Черкаська обласна рада виділила 800 тисяч гривень на проєктні роботи в цьому році.

“У Данії знайшли старі історичні креслення. Бачимо, що тут була австрійська система водовідведення й каналізації. Ринв уже немає, але місця, де вони кріпилися, залишилися. Заглибившись туди знайшли первісну систему водовідведення. Уже відкопали більшу частину труб. Робитимемо все так, як задумував архітектор Клеменсен”, – зазначив реставратор.

Він додав, що наступного року планують відновити фундамент, залити щілини смолою, провести повну гідроізоляцію.

IMG_20211019_120703.jpg
ukrinform.com

Одночасно з палацом відновлюватимуть й англійський парк площею 4,6 гектари, який мали Шувалови. Кожне дерево прономерують та визначать його вік. 

Мисливський палац графа Шувалова збудовали для нащадків російської аристократії у 1893-1903 роках. Його звели у стилі французького Ренесансу.

Однак, на думку кандидата історичних наук Михайла Відейка парк та замок біля нього з'явились ще наприкінці XVIII століття, одночасно із дендропаркрм  Софіївка в Умані. Там теж була скеля кохання, каскад ставків та обов'язковий підземний хід. За версією вченого, Шувалов на початку XX століття лише перебудував мисливський замок, який уже існував.

Зараз садиба та замок є частиною Тальнівського парку – парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що найбільший замок на Львівщині  – фортецю у Старому Селі – відсканували та відтворять у форматі  3D.

Схожі матеріали

600.jpg

Скала-Подільська: 250 років у руїні

800-500_mykulyntsi.jpg

Остання мешканка Микулинецького замку

хотин-дрон.jpg

10 українських фортець, які ви маєте побачити до кінця зими